annonse

Skjuler korset med maling

KNAPT SYNLIG
KNAPT SYNLIG: KNAPT SYNLIG: Korset på Gjerpen kapell er malt hvitt. Main Stensholt mener korset kan skjules under en plate framover. Bjørn Erik Høgseth reagerer på at de vil fjerne kristne symboler. ALLE FOTO: PER-ÅGE ERIKSEN (Foto: PER-ÅGE ERIKSEN)
Sidestilte gravferder

Murkorset på Gjerpen kapell er malt over for å gjøre lokalet så livssynsfleksibelt som mulig.

  • Marit Schulstok

I Skien er det innbyggere som sverger til 193 ulike tros- og livssynssamfunn. Og arbeidet med å sidestille gravferdene for dem er kommet langt.

På kapellet i Gjerpen har det blant annet gitt seg uttrykk i at korset i murstein på fasaden er malt i hvitt. Dermed blir det mindre synlig mot den hvite veggen.

Det har vakt reaksjoner i kristne miljøer.

Vil feste plate over

Main Stensholt, organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund i Telemark, er fornøyd med endringene som er gjort, men mener at det på sikt bør festes en plate over korset.

– Vi har hatt en befaring med driftssjefen her for å se på de religiøse symbolene i bygget. Og med dette korset har det en helt klar kristen symbolikk ennå. På Nordre kapell skal det bygges en plate over korset. Det samme kan man vurdere her, sier hun.

Hun understreker at dette dreier seg om respekt for familier i sorg og ikke om Human-Etisk Forbund.

– Hvis du for eksempel skal gravlegge et dypt kristent menneske du har stor respekt så kan du ikke bruke buddhistiske eller muslimske lokaler. Det ville ikke være riktig, sier hun.

– Hårsårt

– Jeg opplever det som litt hårsårt, mener derimot Bjørn Erik Høgseth fra Gjerpen menighetsråd og Skien felleskirkelige råd.

Han utdyper:

– Det handler om respekt for historien og tradisjonen. Vårt samfunn har mange kulturskatter der korset og kristne symboler inngår. I ytterste konsekvens vil Human-Etisk Forbund ha bort alt. De er en liten minoritet, men de har enorm innflytelse på landsbasis.

Han legger til at han ikke er imot livssynsfleksible kapell, men at han synes det er å gå for langt å endre på historiske bygg. Han mener også at humanetikerne kan finne andre lokaler ved store begravelser.

Ingen reaksjoner

Sokneprest i Gjerpen kirke, Bjarne Imenes, har ingen betenkeligheter med omleggingen av kapellet.

– Så lenge vi har kirken ved siden av, så er det ikke noe must å bevare det som et kapell. Det er viktig å gi rom for at forskjellige livssyn kan leve side om side. Jeg har ikke fått reaksjoner på at korset er malt over, sier han.

Ikke ønske fra andre trossamfunn

Kirkeverge Jorunn Fliid bekrefter at korset er malt over etter ønske fra Human-Etisk Forbund.

De andre trossamfunnene har ikke bedt om endringer på byggene.

Katolikkene bruker kirken i Porsgrunn, mens muslimene holder seremoniene sine utendørs på Nordre gravlund. Der ligger kommunens eneste vigslede muslimske gravplass.

Kravet om mer tilpassede gravferder ble lovbestemt fra og med 2012. Kirkevergen har blant annet hatt ansvaret for å samle representanter for de ulike tros- og livssynssamfunnene i et møte.

30 invitasjoner ble sendt ut og seks møtte opp. Dette skal bli en årlig foreteelse.

Så langt er det fire livssynsfleksible kapell i Skien. Dette gjelder Gjerpen, Borgestad, Pollen og Nordre, der Gjerpen er det største av dem.

I tillegg er mottaksrommet på krematoriet på Nordre gravlund helt livssynsnøytralt, det vil si at det ikke er noe som kan knytte bygget til en bestemt religion. Der er det kun plass til ti personer.

De ulike tros- og livssynssamfunnene må selv ta med seg sine religiøse symboler under en seremoni som skiller seg fra statskirkens.

Kirkeministeren roser Skien

Onsdag tok fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud turen innom kapellet på Gjerpen. Hun ville høre om arbeidet med å sidestille ulike tros- og livssyn ved gravferder.

– Før ble religion sett på som en privatsak. Men særlig etter 22. juli er det blitt bevissthet om at religion er en viktig del av samfunnet. Når man har klart å tilrettelegge fire livssynsfleksible kapell, så har man gjort veldig mye, sier Aasrud om Skien.Hun understreker at møtene mellom de ulike tros- og livssynssamfunnene er nøkkelen til å lykkes framover.

– Hva mener du om å male over korset på veggen?

– Det er en liten inngripen når kirken ligger like ved. Det er veldig akseptabelt og viser at man finner gode lokale løsninger her. Vi skal ikke fjerne oss fra tradisjonen, men finne gode løsninger for å fungere sammen, svarer statsråden.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse