Guro Horten Solberg konstaterer at datteren Adeline ikke får bruke det fine pennalet hun har fått av bestemor og bestefar. Slikt utstyr kan visst ta oppmerksomheten bort fra undervisningen.
Guro Horten Solberg konstaterer at datteren Adeline ikke får bruke det fine pennalet hun har fått av bestemor og bestefar. Slikt utstyr kan visst ta oppmerksomheten bort fra undervisningen. Foto: FREDRIK PEDERSEN

Skolen har innført pennalforbud

Adeline gledet seg voldsomt til å vise fram det nye treetasjes pennalet hun har fått av bestemor og bestefar. Det fikk hun ikke.

Lærerne på andre trinn ved Heistad barneskole har nemlig innført pennalforbud for elevene sine. Dette skoleåret må de rundt 50 andreklassingene nøye seg med å hente blyanter, viskelær og sakser fra en felleskasse på gruppebordet.

Dermed kan Adeline bare ta fram pennalet når hun gjør lekser hjemme.

– Adeline var skikkelig lei seg da hun kom hjem med den nye ukeplanen sin mandag: Der sto det svart på hvitt at elevene ikke skulle ha med seg pennal, selv om det jo både sto matematikk, norsk og engelsk på planen. Og Adeline som var så stolt av pennalet – som jo matchet den nye ranselen, forteller mamma Guro Horten Solberg.

Forsøk

Pennalforbudet var ikke begrunnet på noen måte, og virket enda mer påfallende da Horten Solberg møtte en annen forelder på fotballtrening mandag ettermiddag: Hennes barn går på Brattås skole, og der hadde elevene blitt spesielt minnet på å ha med seg pennal allerede fra tirsdag!

– Praksisen er tydeligvis forskjellig fra skole til skole i kommunen, konstaterer Guro Horten Solberg.

Guro Horten Solberg ønsker seg bedre informasjon om bakgrunnen for pennalforbudet på Heistad barneskole.
Guro Horten Solberg ønsker seg bedre informasjon om bakgrunnen for pennalforbudet på Heistad barneskole.

LES OGSÅ:Her må elevene legge mobilene i en boks

Hun synes pennalforbudet burde vært tydeligere kommunisert fra skolen på forhånd, så gavmilde besteforeldre hadde sluppet utgiften og Adeline skuffelsen.

I en tid med økende sosiale forskjeller kan man kanskje tenke seg at skolens avgjørelse er et ledd i arbeidet med å redusere synlige ulikheter mellom elevene, men nei:

– For oss er beslutningen et ledd i god klasseledelse: Vi ser at elever lett bruker mye tid på å fikle med de store pennalene i begynnelsen av timen, og at pennalene også ellers kan stjele oppmerksomheten fra undervisningen, forklarer rektor Ingun Halvorsen Behrens.

På denne bakgrunnen var det altså at lærerne på andre trinn innførte pennalforbudet. Rektor Behrens kjenner til at også Stridsklev og Grønli skole praktisere et slikt forbud. Varden kjenner til at lignende forbud praktiseres ved flere andre skoler i Telemark.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Halvorsen Behrens viser til at det planlagte pennalforbudet ble gjort kjent på et foreldremøte før sommeren, og at man også tidligere har hatt en tilsvarende forsøksordning ved skolen.

Savner begrunnelse

– Jeg kan ikke erindre å ha fått en slik opplysning, så dette punktet kan i alle fall ikke vært veldig sterkt vektlagt blant informasjonen som ble gitt, svarer Guro Horten Solberg.

Hun synes skolen i alle fall burde ha begrunnet pennalforbudet i ukeplanen som ble delt ut mandag. Da hadde man spart mye ergrelse og frustrasjon.

Og hva sier elevene i skolegården? Joda, jentene i fjerde klasse hadde nye, flotte pennaler alle sammen. Forbud var dumt! Og et par tøffe karer på andre trinn hadde med seg pennal på skolen. Men de var godt gjemt i sekken!