Bjørn Sverre Birkeland (Sp).
Bjørn Sverre Birkeland (Sp). Foto: Knut Heggenes

Slik forklarer Tinn-ordføreren Sps tilbakegang

I motsetning til de fleste andre kommuner i Telemark, går Senterpartiet tilbake i Tinn. - Protester lever ikke evig, sier Bjørn Sverre Sæberg Birkeland (Sp).

Sp ligger an til en oppslutning på 28,3 prosent. Det er en tilbakegang på formidable 13,3 prosentpoeng siden forrige valg. Det forklarer ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland slik:

- Protester lever ikke evig

- Vi går tilbake fra 2015. Det var vi selvfølgelig forberedt på, med mange protestvelgere i forbindelse med sykehussaken, der særlig Ap ble straffet, sier han, og legger til:

- Protesterer lever ikke evig, og da går man gjerne tilbake.

Han oppfatter at valgresultatet ikke har med han personlig å gjøre, men påpeker at det er krevende å være i posisjon og ta upopulære valg. 

- Bedre enn vi hadde drømt om

SV er partiet som har størst fremgang i Tinn når stemmene ved kommunevalget 2019 er talt opp. Partiet ser ut til å ende opp med fem mandater. Det er tre flere enn i dag. 

- Dette er bedre enn vi hadde drømt om, men vi biter fremdeles litt negler for det femte mandatet. De offisielle resultatene viser at alle stemmene er talt opp, men vi vet det telles fremdeles, sier Sv-leder Jørn Langeland til Varden. 

- Hva forklarer du fremgangen med?

- Jeg håper velgerne har vært fornøyd med oss i posisjonen, slik vi har vært de siste årene. Jeg håper de har opplevd oss som ærlige og tydelige. 

- Hvordan forklarer du tilbakegangen til Senterpartiet?

- Det skyldes nok at partiet fikk en unormalt stor oppslutning ved forrige valg på grunn av sykehussaken. Nå har nok mange velgere kommet tilbake til partiene de pleier å stemme på. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gunstig posisjon

Birkland er klar for å diskutere samarbeid med både borgerlig og sosialistisk side. Han viser til at Ap, SV og Sp har 69,9 prosent samlet, men det er også mulig å bygge et flertall på borgerlig side, enten med Høyre eller Høyre og Frp.

- Det er en gunstig posisjon for oss å være i, sier Birkeland

Alle stemmer talt opp

Antall opptalte stemmer: 100 prosent.

Det skal foretas en fintelling, og tallene kan justere seg noe. 

Partinavn

Oppslutning

Endring fra 2015

Senterpartiet

28,30 %

-13,6 pp

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyre

24,20 %

-1,3 pp

Arbeiderpartiet

23,50 %

4,6 pp

Sosialistisk Venstreparti

17,80 %

8,9 pp

Fremskrittspartiet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

3,70 %

3,7 pp

Venstre

2,50 %

0,6 pp

Ordfører: Bjørn Sverre Birkeland (Sp) Ny.

Varaordfører: Sanja Pasovic (SV) Ny.

Samarbeidspartier: Sp og SV.