VIL ÅPNE OPP: Generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag. Foto: Leif Mange Flemmen

Slik vil de endre hytteforbudet før påske

Norsk Hyttelag støtter den strenge hytteforbud-forskriften som ble vedtatt den 20. mars. Men mener det bør åpnes opp for «lett» bruk av egen hytte før påske.

Generalsekretær Audun Bringsvor sier det er viktig at alle respekterer myndighetenes påbud og anbefalinger, selv om de skulle være uenige. Samtidig mener han det bør være mulig å åpne litt opp i forskriften

– Den er så inngripende at den ikke skal gjelde lenger enn høyst nødvendig, og det må hele tiden vurderes om formålene kan oppnås på en mindre inngripende måte, sier Bringsvor i en pressemelding.

Les også
FHI-topp: – Kanskje nyttig å ha flere folk i fjellet enn i parker i byene hver helg

Kun nærmeste familie

Nå mener organisasjonen at de har funnet en løsning på nettopp dette.

– Ingen tar skade av at friske folk reiser på hytta. Men det forutsetter at de faktisk er friske når de reiser, og at de returnerer hjem umiddelbart om de merker symptomer på forkjølelse, influensa eller andre sykdommer, sier Bringsvor.

Norsk Hyttelags forsalg er at det skal være helårs adkomst til hytta og at det alltid skal være både et transportmiddel og en sjåfør tilgjengelig under hele oppholdet.

For å redusere risikoen for smitte anbefaler Norsk Hyttelag at alle som oppholder seg på hytta skal være fra samme husstand.

– Det bør ikke være tillatt å samle storfamilien på hytta med risiko for smitte mellom familie fra ulike deler av landet, forklarer Bringsvor.

Det foreslås også at alle innkjøp for hele oppholdet skal være gjort på forhånd, og at transporten til og fra hytta skal skje direkte og uten stopp underveis.

Les også
Kraftig økning i flyttemeldinger: Vil bytte bostedsadresse for å bo på hytta i påska

Maksimalt seks døgn

Det mest overraskende forslaget er kanskje at det ikke skal være lov å oppholde seg på hytta i mer enn seks døgn. Ifølge Bringsvor vil forslaget redusere belastningen på hyttekommunene ved å fordele trafikken gjennom påsken.

– Slik unngår vi at alle er på hytta samtidig, og vi reduserer også risikoen for lange bilkøer til og fra, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En annen grunn til en slik begrensning er at den effektivt reduserer behovet for suppleringshandel på butikken i løpet av oppholdet.

Helsevesenet i kommunene trenger ikke frykte stor pågang av forkjølelser og lignende, siden det er et klart påbud om å reise hjem uansett sykdomstegn. Alvorlige skader og akutt sykdom må likevel behandles lokalt, og dermed kan det være behov for et forbud mot aktiviteter som gir økt risiko for personskade.

– Det kan dreie seg om krevende toppturer, kiting eller hogging av trær, forklarer Bringsvor.

Les også
Hytteeiere krever at hytteforbudet endres til påske

– Viktig for folkehelsen

Det er viktig å få spredningen av korona-viruset under kontroll, og det er viktig å skjerme helsevesenet i kommunene så godt som mulig. Men vi kan ikke glemme alle andre helseutfordringer av den grunn.

– Vi vet at «brakkesyke» kan være skadelig, og det er mange som ikke har godt av å være isolert over lang tid. Det er mye folkehelse i en tur på hytta, slår Bringsvor fast.

Han trekker også fram uttalelser fra blant annet overlege og smittevernekspert Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet, professor Jon Olaf Olaussen ved NTNU, Adele Matheson Mestad i Norges institusjon for menneskerettigheter og Sivilombud Hanne Harlem som har vært kritiske til forskriften.

– Nå begynner det å bli ganske åpenbart at det er på tide å endre hele hytteforbudet, er konklusjonen fra generalsekretær Bringsvor i Norsk Hyttelag.

Avgjørelse før påske

Han legger til at han tro på at hyttefolket får helt eller delvis tilgang til hyttene sine igjen før påske.

– Jeg tror helseminister Bent Høie må treffe en vanskelig avgjørelse i god tid før 3. april. Jeg tror forskriften kan bli opphevet, slik at det blir fritt frem, men det er noe mer sannsynlig at det vil komme en mindre inngripende regulering. Da kan vårt forslag være et godt utgangspunkt. Men dette vil naturligvis bli diskutert med eksperter på området i tiden fremover, og det er statsråden som har det siste ordet.

– Uansett hva statsråden bestemmer, håper jeg at alle vil respektere vedtaket. Det gjelder absolutt alle hytteeierne og det gjelder også alle hyttekommunene, sier Bringsvor.