Spent på når samfunnet åpner igjen? Dette sier FHI

Regjeringen bør ved månedsskiftet gå videre i sin gjenåpningsplan til en «Normal hverdag med økt beredskap», mener Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Det kommer fram i det faglige grunnlaget de har levert til regjeringen. Det faglige grunnlaget ble offentliggjort klokka 10 fredag.

Det er to og en halv time før regjeringen skal holde en pressekonferanse om koronasituasjonen, hvor det blir kjent om regjeringen følger helsemyndighetenes anbefaling.

Les også
Mener gjenåpning er på høy tid: – Grenser for hvor lenge vaksinerte skal vente

– Helsedirektoratet og FHI tar forbehold om at situasjonen ikke forverres betydelig de nærmeste ukene. Ved en eventuell uheldig utvikling kan avgjørelsen måtte revurderes, skriver de i grunnlaget.

Fortsatt noen tiltak

De understreker at kommunene fortsatt må prioritere vaksinasjon mot både koronavirus og influensa, og at noen råd og tiltak anbefales videreført.

Disse tiltakene er smittevernrådene, isolasjon av smittede, nedjustert TISK, trafikklysmodellen i skoler og barnehager og beskyttelse av sårbare grupper.

Ved det regjeringen kaller «Normal hverdag med økt beredskap» forsvinner de fleste nasjonale koronatiltakene, og befolkningen vil i svært liten grad bli påvirket av pandemien i hverdagen.

Enmetersregelen kan forsvinne

Regjeringen har tidligere varslet at tiltakene som vil oppheves ved videre gjenåpning, er enmetersregelen, restriksjoner knyttet til arrangementer og sammenkomster, samt innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringssteder.

Helsemyndighetene anbefaler også at innreiserestriksjoner og innreisetiltak gradvis trappes ned i en normal hverdag med økt beredskap. FHI vil fjerne innreiserestriksjoner i fire faser, der den første fasen kan iverksettes raskt, mens den neste fasen kan vurderes etter tre til fire uker.

Vil lette på innreise

Innreiserestriksjoner og innreisetiltak bør gradvis trappes ned i en normal hverdag med økt beredskap, anbefaler Folkehelseinstituttet (FHI).

Det kommer fram i det faglige grunnlaget de har levert til regjeringen. Det faglige grunnlaget ble offentliggjort klokka 10 fredag, to og en halv time før regjeringen skal holde en pressekonferanse om koronasituasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FHI vil fjerne innreiserestriksjoner i fire faser, der den første fasen kan iverksettes raskt, mens den neste fasen kan vurderes etter tre til fire uker.

Ved det regjeringen kaller «Normal hverdag med økt beredskap» forsvinner de fleste nasjonale koronatiltakene, og befolkningen vil i svært liten grad bli påvirket av pandemien i hverdagen.