Fylkesordfører Terje Riis-Johansen slår et slag for olje- og gassbedriftene i Telemark, selv om det er langt fra fylkets egen kyst til Nordsjøen.
Fylkesordfører Terje Riis-Johansen slår et slag for olje- og gassbedriftene i Telemark, selv om det er langt fra fylkets egen kyst til Nordsjøen. Foto: OLIVER ORSKAUG

Sponser oljebransjen

Fylkesordføreren, også kjent som eks-oljeminister Terje Riis-Johansen, åpner lommeboken så Telemark kan vise seg fram på gigantisk oljemesse.

Tre dager i slutten av august er det duket for den internasjonal e oljemessen i Stavanger. Den er blant verdens største i sitt slag.

Bransjefolk fra hele verden deltar på messen hvor leverandører til olje – og gassindustrien viser seg fram med sine produkter.

Svindyrt å delta

Prisen for en messeplass er skyhøy. Mange små aktører i oljebransjen har ikke råd å delta, enda de så gjerne vil. Messen er nemlig en unik møteplass hvor kontakter knyttes, som igjen fører til millionkontrakter.

– Et selskap fra Telemark som deltok i fjor, fikk kontrakt med en aktør verdt ni millioner, sier utviklingssjef Thor Kamfjord i Telemark fylkeskommune.

Sjefen hans, fylkesordfører Terje Riis Johansen har lagt en halv million kroner på bordet for å hjelpe bedrifter i Telemark å profilere seg på messen, og utenfor i bybildet i Stavanger.

13 bedrifter fra fylket deler rundt 100 kvadratmeter i messehallen. I tillegg skal Telemark profilere seg på en egen stand i Vågen i Stavanger, hvor alle deltakerne samles for sosial omgang. Blant annet skal brødrene Ylvis opptre i bryggeområdet.

– Vi viser fram reiselivet i Telemark, Dyrsku’n og byr på kortreiste matopplevelser, sier fylkesordfører Riis-Johansen.

Sa ja da prisen falt

Totalbudsjettet er på 1,2 millioner kroner, pluss bedriftenes egne utgifter til reise og opphold.

Selskapet Acona fra Skien er med som utstiller for første gang i år takket være ordningen fylkeskommunen har laget.

Selskapets 13 ansatte løser ulike scenarioer med kompliserte matematiske formler som sparer bedrifter i olje- og gassektoren for kostnader og verdifull tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har besøkt messen før med stor suksess og vurderte å ha egen stand i år. Men, det var for dyrt. Vi ville nok fått en liten stand, kanskje litt bortgjemt. Men, med lavterskeltilbudet fra fylkeskommunen sa vi ja til å stå på en større stand med andre bedrifter i Telemark, sier daglig leder Trygve Rinde i Acona.

– Sparer dere mye på det?

– Kanskje 90 prosent. Får vi to avtaler går vi i pluss, sier Rinde.

 

-

Totalt 24.000 kvadrat stor messehall med 1200 utstillere fra 30 land.

-

60.000 besøkende fra over hundre nasjoner og over 300 journalister.

-

Åpnes av dronning Sonja før statsminister Erna Solberg holder tale.

-

Foredragsholdere er Elon Musk, Tesla-gründer. Statoil- og DnB-sjefene, lederen i Det internasjonale energibyrået og andre oljetopper. Sjefen i Fjord Line snakker om bruken av gassferjer.