annonse

Starter privat idrettsskole for 13-åringer

Starter ungdomsskole
Starter ungdomsskole: Knut Helge Hagen, sportssjef Alv Øystese, daglig leder, og Knut Rønningene, fagansvarlig idrett ved Toppidrettsgymnaset. (Foto: Tore Svarverud)

Toppidrettsgymnaset i Telemark starter ungdomsskole, med skolestart til høsten.

Tore Svarverud

Skolen skal ligge på Skagerak arena, der Toppidrettsgymnaset i Telemark allerede holder til. Onsdag ble planen presentert av daglig leder Alv Øystese, sportssjef Knut Helge Hagen og fagansvarlig for idrett, Knut Rønningene onsdag.

Planen er å få til en oppstart allerede kommende høst.

– Vi starter opp med en 8. klasse på maksimalt 30 elever fra høsten av. Så utvider vi med 9. klasse i -17 og 10. klasse i -18, forteller Alv Øystese. Men skolen har søkt om et tak på elevtall på 150, så det vil være mulig med to paralleller.

Frist 15. april

Stortinget gjorde i fjor sommer en endring i det som nå på nytt heter Friskoleloven, og åpner for «profilskoler». På 14 dager fikk Toppidrettsgymnaset i Telemark klar sin søknad. Innen 1. april er de lovet svar fra Utdanningsdirektoratet. Det er det lille forbeholdet de fortsatt må ta. Men får de ja, er søknadsfristen 15. april.

– I 2005 fikk vi ja til å starte Toppidrettsgymnaset 26. juni. Da var vi i gang til skolestart, så det skal vi klare.

Det blir opptaksprøver, men de tre fra skolen understreker at de ikke vil møte søkerne med stoppeklokke. – Det er potensialet i søkerne vi ser etter. Hele Grenland er rekrutteringsområde.

Lek og trening

«Telemark toppidrett ungdomsskole» skal utvikle idretten fra lek til systematisk trening. Seks ekstra gymtimer i uka skal gi elevene et godt fysisk grunnlag. Men skolens folk er nøye på å si fra at de ikke skal gå klubbene i næringen på spesialiserte idretter, selv om elevene også får trene på dem.

Dette er elever i alderen 13 -15 år, en periode hvor det er veldig individuelt hvor langt de har kommet i veksten. Derfor blir det også lagt vekt på å tilpasse treningen til hver enkelt elev. Ungdomsskolen og gymnaset skal bruke felles trener-ressurser.

Leksehjelp

Skoledagen blir først skole, så trening tre av fem dager, så mer skole og så tre kvarter med fast leksehjelp ukas fire første dager. Men noen leksefri skole blir det ikke.

Erfaringene fra andre slike skoler et at halvparten går videre på idrettsgymnas. Skolepengene blir 15.000 kroner per år.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse

annonse