FARLIG SLANKING: Nå venter en sommer uten restriksjoner, og mange ønsker vektnedgang med rask effekt. Jeg observerer at mange har en urealistisk og kortsiktig plan med strenge dietter, skriver allmennlege og Varden-spaltist Katharina Pracon. Foto: Joakim Enger

Styr unna sommerslankingen!

Hver uke møter jeg pasienter som sliter både fysisk og psykisk etter pandemien. Mange ser en endring i kroppsfasong og funksjon – og ønsker en rask endring før sommeren. Det bør du styre unna.

Sommeren nærmer seg i takt med økende søk på den perfekte dietten eller råd om hvordan man kan raskest gå ned i vekt. Med lettere bekledning kommer et speilbilde som for mange er roten til misnøye, følelse av utilstrekkelighet og vonde følelser.

Stress, inaktivitet og mangel på rutiner har for mange ført til vektøkning og dårligere kondisjon de to siste årene. Nå venter en sommer uten restriksjoner, og mange ønsker vektnedgang med rask effekt. Jeg observerer at mange har en urealistisk og kortsiktig plan med strenge dietter, uten å være klar over at det også kan by på helseutfordringer. Raske svingninger i blodsukker kan predisponere til besvimelser, hjertebank eller arytmi og utmattelse. Ved underernæring over tid kan man utvikle hjertesvikt, fertilitetsproblemer og andre mangelsykdommer.

Kroppspositivisme

Sanna Saaromaa skrev nylig en kronikk i VG der hun stiller seg kritisk til at vi skal akseptere alle slags kropper med tanke på helseutfordringene det kan bringe og mener at flere burde slanke seg. Det ble stor debatt rundt kronikken. Hun har et poeng, men samtidig er det viktig å huske på at ikke alle velger å være overvektige og ikke alle overvektige er kroppspositivister. Mange overvektige sliter med selvbilde og ønsker å gå ned i vekt.

Bevegelsen kroppspositivisme er dessverre ikke kun inkluderende og normaliserende. Det retter fokus på kropp og kan få negative følger. Langt fra alle har avslappet forhold til kroppen selv om de ikke slanker seg.

Økning i spiseforstyrrelser

Det har vært enorm vekst av spiseforstyrrelser under pandemien. Spiseforstyrrelser kommer i ulike former og sykelig overspising kan være en del av sykdomsbildet for mange. Tilstanden er karakterisert ved hyppige episoder med raskt og ukontrollerbart inntak av store mengder mat, uten oppkast etterpå som ved bulimi. Mange opplever følelse av skam og skyld etter slike episoder. Ofte henger denne tilstanden sammen med andre psykiske lidelser som depresjon, fobi og angst. Anslagsvis rammer tilstanden cirka 2 prosent av befolkningen. Kvinner rammes hyppigere enn menn, og tilstanden synes å tiltre hyppigere i voksen alder. For enkelte er overspising et forsøk på å mestre stress og følelsesmessige problemer og krever behandling for å bli frisk.

Tenk langsiktig

Når pasienter spør meg om livsstilsråd og hjelp til å komme i mål lager jeg alltid en langsiktig, sammensatt og individuell plan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sunn kropp handler om mye mer enn et tall på vekta eller hvor mange likes du får på instagram. Du skal selvsagt trives i den, og prosessen kan ta tid. Det er veldig lite hensiktsmessig å gjøre en innspurt uka før sydenturen for å deretter falle tilbake til gamle vaner. En tynn kropp er ikke alltid er en sunn kropp.

Hvis man sammenligner kroppen med et fotballlag som skal spille godt sammen og takle de ulike utfordringene livet har å by på, bør man sørge for at ikke bare keeperen er god, men at alle spiller sammen som et godt team. Det krever tid, øvelse og tålmodighet.

For å få en sunn kropp hjelper det ikke å unngå karbohydrater som eneste tiltak. Planen og treningen må bestå av alle faktorer som lager en sunn kropp: Næringsrik mat, regelmessig bevegelse, god søvn, stressreduksjon og glede i hverdagen.

Også er det ingenting i veien for et godt publikum som heier fra sidelinjen, så lenge du selv er fornøyd med teamet ditt og gjør det beste ut av det uansett form, farge eller fasong!

Les også
Mange kaster klærne i finværet – men kan man bli syk av å fryse? Dette sier lege Katharina
Les også
«Kona har sendt meg»
Les også
Derfor er våren bra for oss
FARLIG SLANKING: Nå venter en sommer uten restriksjoner, og mange ønsker vektnedgang med rask effekt. Jeg observerer at mange har en urealistisk og kortsiktig plan med strenge dietter, skriver allmennlege og Varden-spaltist Katharina Pracon. Foto: Joakim Enger