Imam Imran Anwar Malik satte stor pris på lørdagens konferanse der politiets Bård Kiste og Line                 Nerdrum var blant de mange deltakerne.	ALLE
Imam Imran Anwar Malik satte stor pris på lørdagens konferanse der politiets Bård Kiste og Line Nerdrum var blant de mange deltakerne. ALLE Foto: Andreas Soltvedt

Tar skarp avstand fra fanatisme

Imam i Skien, Imran Anwar Malik, mener det er fundamentalt feil når religion brukes til å fremme radikalisering og ekstremisme.

Imam Imran Anwar Malik var blant de mange deltakerne under den flerkulturelle dialogkonfenaransen som ble arrangert i Skien lørdag.

Blant punktene som ble omhandlet under konferansen var spørsmålet: Hvordan kan vi sammen unngå radikalisering og voldelig ekstremisme?

Imamen var svært tydelig i sin tale overfor konferansens deltakere.

Urett ligger i bunnen

– Når religion brukes til å fremme radikalisering og ekstremisme, er det vår plikt å fordømme dette. Terror er vold, og hører ikke hjemme verken i islam, kristendommen, eller andre religioner, fastslo imamen fra talerstolen.

Han mener at årsaken til radikalisering blant muslimsk ungdom kan spores i urett som blir gjort mot muslimer.

Izza Kashingo mener det er svært viktig at foreldre ikke blir sittende alene med ansvaret hvis ungdom tiltrekkes av radikalisering.
Izza Kashingo mener det er svært viktig at foreldre ikke blir sittende alene med ansvaret hvis ungdom tiltrekkes av radikalisering.

– Å kjempe mot urett er både viktig og bra, men da må man bruke riktige midler. Bruk av vold og terror er i strid med islams lære, konstaterte Imran Anwar Malik.

Mye handler om aksept

Imamen er klar på at takhøyden i samfunnet må gjøres så høy at det blir fullt akseptert å være muslim.

– Når vi mislykkes i å lage høyt nok tak, vil mange føle seg fremmedgjort. En liten andel av disse kan bli radikalisert. I den kampen må vi alle stå sammen og støtte hverandre, fastslår Imran Anwar Malik.

– Hvordan bør dette skje?

– Vi lever i en digital verden i dag. Hvis vi merker at noe går galt, må vi iverksette tiltak. De tankene barn og unge kan få med seg... Vi må stoppe det som skjer før det går for langt. Alle etater må stå sammen. Skolene, moskeene, myndighetene, Røde Kors, foreldre og politi, mener skiens-imamen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det mørke bakteppet

– Hvor belastende er Bastian Vasquez’ tilknytning til IS for muslimer i Grenland?

– Han har satt alle muslimer i et dårlig lys. Alle er ikke slik. Han har fått ekstreme venner og tankene han har fra disse vennene, sier imamen.

– Vet du om mulige ekstremister i Telemark som kunne tenke seg å reise ut og kjempe?

– Egentlig ikke. Jeg tror ikke det er noen, uttaler Malik.

Roser politiets initiativ

Leder i Telemark innvandrerråd, Izza Kashingo, var blant de mange som ga stor honnør til politiet for initiativ og gjennomføring av dialogkonferansen lørdag.

I sitt konferanseinnlegg viste Kashingo til at mange innvandrere drar med seg et negativt syn på politiet fra sine opprinnelige hjemland.

– Nå har vi en felles framtid. Vi må prøve å glemme det som var. Når vi møter politiet på gata, så kan vi faktisk hilse, i stedet for å løpe, påpekte Kashingo fra talerstolen.

Han tok også opp radikalisering som problem.

– Vi har et fellesansvar og må samarbeide, slik at ansvaret ikke ender hos én person. Det gjør meg vondt når ungdommer gir seg hen til radikalisering og miljøer som IS. Jeg kjenner foreldre. De gjør en god jobb, men kommer ikke så langt, sa Kashingo.

Lyttinga viktigst i dag

Politimester i Telemark, Rita Kilvær, sier til Varden at dialogkonferansen er viktig med tanke på å skaffe politiet mer kunnskap i samtale med innvandrerbefolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Lyttinga er viktigst i dag, sier Kilvær.

– Vet politiet i fylket om mulige ekstremister som kan tenke seg å reise for å kjempe IS’ sak?

– Det kan jeg ikke kommentere utover det som er kjent fra før, svarer Rita Kilvær.