Terrorsiktet mann: Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet

Tingretten vurderer vilkår for utlevering av terrorsiktet mann

Oslo tingrett skal ta stilling til om vilkårene er til stede for å begjære en nordmann utlevert til Frankrike i forbindelse med en terrorsak.

Selve utleveringsbegjæringen vil eventuelt bli behandlet på et senere tidspunkt. Fredag startet første skritt i prosessen med et rettsmøte i Oslo tingrett.

– Det som skal skje, er en prøving av om vilkårene i begjæringen er oppfylt. Vi har sett på det objektivt og faktuelt, men kan ikke se at det er noe feil med begjæringen, sier mannens forsvarer, advokat Ole Martin Meland, til NTB.

Nordmannen i 60-årene ble varetektsfengslet i forrige uke. Fransk påtalemyndighet mener han deltok i et terrorangrep i Paris i 1982 rettet mot en jødisk restaurant. Seks personer ble drept og 22 skadd i angrepet.

Les også
Fransk politi mener han var terrorist og ble norsk statsborger under falsk navn. Det har beskyttet 61-åringen for alt - fram til nå

Det er andre gang Frankrike ber om å få utlevert nordmannen. Første gang var i 2015, men den gang tilsa lovverket at saken var foreldet. Den nye siktelsen skal være identisk med den gamle, men franske myndigheter håper mannen kan bli utlevert fordi Norge i fjor ratifiserte en avtale med EU om arrestordrer.

Mannen vil motsette seg utlevering, understreker advokaten hans.

– Vi kan ikke se at vilkårene for begjæringen ikke er oppfylt, men om han skal utleveres er en helt annen sak. Da er det andre momenter man skal se på, sier Meland.

Etter at tingretten har sett på om vilkårene er til stede, vil saken gå videre til Riksadvokaten, som skal gjøre sine vurderinger før saken eventuelt går videre i rettssystemet.

Les også
Dette vet vi om skiensmannen (61) som er siktet for drap og terror
Les også
Siktet for drap under terroraksjon – framstilles for fengsling
Les også
Advokat til terrorsiktet: – Han nekter for at han har noe med det å gjøre
Les også
Mann etterlyst for terror. I dag ble han pågrepet i Skien