Flere elgskilt har den siste tiden forsvunnet fra strekningen mellom Skien og Siljan.
Flere elgskilt har den siste tiden forsvunnet fra strekningen mellom Skien og Siljan. Foto: FOTO: MARTIN ØYVANG

Tror tyske bobilturister stjeler elgskilt for å ha dem på veggen

Den siste tiden har flere elgsklit forsvunnet langs riksvei 36 mellom Siljan og Skien. Vegvesenet tror skiltene er stjålet av folk som vil ha dem som suvenirer.

Langs riksvei 36 mellom Siljan og Skien har det den siste tiden forsvunnet flere fareskilt mot elg.

Det opplyser en bilist til Varden.

– Jeg oppdaget for ikke så mange dager siden. Det er vel tre-fire steder på vei fra Siljan mot Skien at de er fjernet og bare strekningsbeskrivelsen for elgfaren henger igjen. Men de er ikke fjernet på motsatt retning, altså fra Skien mot Siljan, sier bilisten.

– Rimelig spesielt

Han sier at han plutselig merket at noe ikke var som normalt langs veien.

– Jeg ble jo litt overrasket, for de har vært et blikkfang. Noe de vel også er ment å være. Men plutselig så jeg at det ikke lenger var noen elgskilt igjen. Det er jo rimelig spesielt, sier tipseren.

Tror turister har tatt dem

Hva som har skjedd med skiltene er han usikker på, men han har en egen teori.

– Det har vel vært snakk om tidligere at tyske bobilturister tar med seg disse som suvenirer. Så det er vel noen tyske bobilturister som skal ha de hengende på veggen. Det er vel glade i elger, sier tipseren.

Også fjernet langs Valebøvegen

Pressekontakt i Statens Vegvesen i Telemark, Tor Arvid Gundersen, sier at tyveri av veiskilt var et større problem tidligere enn det er nå. Men at det tydeligvis har blitt populært igjen.

– Det har ikke vært et stort problem i det siste, men for noen år siden fikk vi flere meldinger om stjålne skilt. I tillegg til de som er fjernet mellom Siljan og Skien, har jeg også sett med egne øyne at to slike skilt også nylig er fjernet langs Valebøvegen, sier Gundersen.

Må bestille nye

Han sier videre at vegvesenet med jevne mellomrom kjører patruljer for å sjekke veistandarden i fylket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og at skiltene er på plass er en ting som blir sjekket på disse patruljene. Så det vi nå må gjøre er å bestille nye, sier Gundersen.

– Ingen bagatell

At elgskilt blir stjålet, kan kanskje virke humoristisk for mange. Men Gundersen mener det er svært uheldig.

– For mange kan det kanskje sees på som en bagatell, men fareskiltene er satt opp for en grunn. Det skal være på plass for å advare bilistene om dyr i området, sier Gundersen.

Ikke fjernet av vegvesenet

Han legger til at det ikke er fjernet av vegvesenet selv, og at det trolig er snakk om tyveri.

– Siden avstandsskilta fortsatt henger der, er de fjernet av uvedkommende. Hadde vi tatt de ned for utskiftning eller vedlikehold ville vi tatt ned alt sammen, sier Gundersen.

Tas som suvenirer

Som tipseren mener også Gundersen at skiltene blir tatt som suvenirer fra turister.

– Det trenger ikke nødvendigvis å være bobilturister fra Tyskland, men jeg tror det er mange som ser på dette som flotte suvenirer. Men det er ikke bra at det forsvinner, og vi ber folk om å ta kontakt med Vegtrafikksentralen på telefon 175 hvis de ser noen som fjerner et skilt, avslutter Gundersen.