annonse

Uaktuelt å ta betalt for «gratisruta»

Kan bli stengt
Kan bli stengt: Det kan bli aktuelt å stenge Hynivegen, om mange bilister velger denne strekningen for å slippe bomutgifter. (Foto: Fredrik Pedersen)

Blir det mange bilister som benytter seg av «gratisruta» mellom Gulset og Skien sentrum, vurderer Bypakke Grenland tiltak som gjør det mindre attraktivt å kjøre der.

  • Nils Skumsvoll

Nøyaktig tidspunkt for når man skal begynne å kreve inn bompenger i Grenland er ikke gjort kjent, men at mange bileiere ser på det som sure penger når det først kommer i løpet av høsten, hersker det liten tvil om.

"Gratisruta"

Nylig kunne TA fortelle om den såkalte «gratisruta», offisielt kjent som Hynivegen, der man kan kjøre en stor runde utenom antennepunktene for å komme seg fra Gulset til Skien sentrum uten å betale en krone. Dette er fullt lovlig.

Å sette opp et nytt antennepunkt på den aktuelle strekningen er helt uaktuelt. Om trafikken øker dramatisk vil man vurdere ulike tiltak som gjør det mindre attraktivt å kjøre der.

Informasjonsansvarlig i Bypakke Grenland, Birgitte Finne Høifødt, håper folk unngår å benytte Hynivegen for å spare noen kroner i bommen.

Vil ta hensyn

– Vi må vurdere tiltak der oppe fortløpende, men i utgangspunktet håper vi at den kan være åpen for normal trafikk. Dette kom jo ikke som en overraskelse på oss, sier hun til Varden, og understreker at dette først og fremst handler om å ta hensyn til folk som bor langs den aktuelle strekningen.

– Har dere en god dialog med naboene i området?

– Så langt har vi bare fått en henvendelse fra en bekymret familiefar. Vedkommende fryktet økt trafikk i et område der det ferdes mange barn. Han har fått svar på epost, sier Finne Høifødt.

Vurderer nye skilt

Et alternativ til stenging av veien er nye skilt, som kan begrense trafikken til kun kjøring til eiendommene.

– Vi vet ikke hvor stort problemet blir, så det er tidlig å konkludere med hva slags tiltak vi eventuelt ender opp med, sier hun.

I dag brukes et tellepunkt på strekningen, for å måle en eventuell trafikkøkning som følge av at det innføres betaling for å kjøre den vanlige veien til sentrum.

Flere «gratisveier» er allerede sperret av. Både ved Stigen i Porsgrunn, Breidablikk og på Herøya er veier som tidligere var åpne blitt stengt, som en direkte følge av at bypakka skal tre i kraft. Det samme gjelder en privat gårdsvei.

– Stenging av veier griper ganske mye inn i folks hverdag. Vi søker derfor å unngå dette i størst mulig grad, sier Finne Høifødt.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse