annonse

Ungdom i Grenland er best i landet

Michel Fouler
Michel Fouler: Michel Fouler har nettopp innviet 100 nye sykkelparkeringsplasser på Bratsbergkleiva skole. (Foto: PER-ÅGE ERIKSEN)

Skolebarn og -ungdom er blant de flinkeste i Norge til å bruke sykkel når de skal til skolen. Nå får de 1800 nye sykkelstativer også.

Torbjørn Tungesvik

- Vi har gjort en rekke sykkeltellinger som viser at 28 - 30 prosent av elevene i grunnskolen i Grenland sykler til skolen. Det er nesten dobbelt så mange som landsgjennomsnittet på 16 prosent, sier Michel Fouler.

Facebook-knapp kommer her

Han er leder av organisasjonen Alle barn sykler. Den har som mål å øke sykkelbruken blant skolebarn i Grenland og noen kommuner ellers i Telemark.

Sykler på glatta

- Sykkelandelen har økt med 100 prosent på mange skoler de siste årene. Det er veldig bra, men har ført til at det er altfor dårlig tilgang på sykkelparkering. Det må vi gjøre noe med for å motivere dem til å fortsette å sykle, sier Fouler.

I alt skal det settes opp sykkelstativer til 1800 sykler ved skoler i Skien, , Porsgrunn, Bamble og Siljan. Halvparten er allerede montert. Fredag serverte Fouler boller og kakao til elevene på Brattsbergkleiva, og markerte innvielsen av 100 nye sykkelparkeringsplasser der.

- De hadde bare 22 plasser fra før, i et sykkelstativ i dårlig forfatning, sier han.

Men han er imponert over elevene ved skolen.

- Det var isete og glatt på bakken fredag morgen, men likevel kom 109 av elevene på sykkel, forteller Fouler.

Må ha piggdekk

- Men nå er det vel slutt på sykkelsesongen?

- Ne, nei, nei. Man kan sykle hele året. På Kjølnes ungdomsskole har vi et prosjekt som heter "I Bike Kjølnes", og der er det 120 elever som sykler året rundt. 60 prosent av de som sykler sommerstid der, har fortsatt å bruke sykkelen om vinteren. Men det er en betingelse at man har vinterdekk og gode lys og at kommunen tar brøyting av sykkelveier like alvorlig som bilveier, sier Fouler.

Han forteller at piggdekk til sykkelen koster 1200 - 1500 kroner, men at det likevel vil lønne seg framfor å kjøre barna til og fra alle aktiviteter om vinteren.

- Sykling er både økonomisk, sundt for kroppen og bra for miljøet. I Bystrategi Grenland er det et mål å få opp andelen som bruker sykkel i Grenland. Hvis vi klarer å bringe opp en generasjon som fortsetter å velge sykkelen når de blir voksne, vil sykkelandelen gå betydelig opp fra dagens 5,3 prosent, sier han.

Sykkeparkeringsplassene som nå settes opp på skolene i Grenland er finansiert med hjelp fra den statlige belønningsordningen Grenland har fått del i på grunn av bystrategien og å øke syllek, gange- og kollektivandelen.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse