For en drøy måned siden ble en 11 år gammel jente alvorlig banket opp av en guttegjeng i Eventyrfabrikken. Hvordan høyreekstreme nettsider har utnyttet saken i etterkant tyder på at vi har et alvorlig problem her i landet.
For en drøy måned siden ble en 11 år gammel jente alvorlig banket opp av en guttegjeng i Eventyrfabrikken. Hvordan høyreekstreme nettsider har utnyttet saken i etterkant tyder på at vi har et alvorlig problem her i landet. Foto: Tore Øyvind Moen

Vi har et muslimproblem

Det begynte med et tips om en alvorlig hendelse i Eventyrfabrikken i Skien. En jente var blitt angrepet av flere gutter. Så alvorlig var det at hun ble liggende natten over på sykehuset. Og politiet var koblet på.

Flere av guttene var der i regi av en muslimsk menighet i Skien. Og da ansatte forsøkte å ta opp hendelsen med en av de voksne i menigheten opplevde de vedkommende som skremmende.

Eventyrfabrikken varslet at de vil hyre inn sikkerhetsvakter når akkurat denne menigheten kommer.

Hvordan skal vi som avis angripe en sånn sak?

Hvordan skal vi som avis angripe en sånn sak? Droppe det var ikke noe alternativ. Da hadde vi ikke gjort jobben vår. Da hadde vi ikke opplyst leserne våre om ting som skjer i samfunnet som ikke skal skje. En 11-åring skal ikke risikere noe sånt.

Marit Schulstok

Journalist
Marit Schulstok Journalist

På den andre siden har vi hensynet til minoritetene. Muslimer involvert i negative hendelser er brennbart. Det utstrakte hatet mot muslimer er helt ute av proposisjoner. Mange leter etter noen å skylde på, og det kan virke som om forskrekkende mange mener muslimene har skylda for alt som er galt eller det som kommer til å gå galt.

Varden ønsker på ingen måte å bidra til at disse motsetningene blir enda større.

Vi kunne valgt å utelate å nevne den muslimske menigheten. Men ville det være rimelig? Hvis vi ikke hadde skrevet om det, hadde ingen stått til ansvar. Resten av menigheten ville kanskje ikke fått vite hvordan enkelte av deres medlemmer oppfører seg. Vår journalistiske rettesnor må være å behandle alle likt – i hvert fall så likt som mulig.

Vi måtte ta en sammenlikningstest: Hvis det var Odd, eller speideren, eller den katolske kirke, som hadde med seg en gruppe barn i Eventyrfabrikken og de voksne hadde reagert på denne måten, hadde vi nevnt dem da? Ja, selvfølgelig.

Vi skrev saken så skikkelig vi kunne. Vi la fram ting som talte for og imot. Vi passet på at nestlederen i menigheten fikk full kjennskap til saken og anledning til å uttale seg. Og vi skrev om hendelsen uten å generalisere. Da saken ble publisert og lagt ut på Facebook, som vi gjør med de fleste sakene våre, banket hjertet en god del raskere enn vanlig. «Muslimer» som begrep er så ladet at det står i en særstilling her i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lenge så det likevel forfriskende sivilisert ut. Diskusjonen var balansert og i det store og hele saklig. Ingen grunn til å sensurere noe. Så kastet de mer obskure høyreekstreme nettsidene seg på.

Document.no refererte til saken vår. Da holdt det ikke lenger med «Jente banket opp av guttegjeng» slik vi skrev. Der ble tittelen «Jente banket opp av muslimsk guttegjeng». Enda verre ble det da eks-vigriderne i frieord.no på skamløst vis stjal bildet og hele teksten vår. Der var tittelen «Jente banket opp av muslimer». Der jeg hadde skrevet barn eller gutter skrev de konsekvent muslimske barn eller muslimske gutter eller rett og slett bare muslimer. Så ofte de kunne.

Uttalelsene fra nestlederen i menigheten ble konsekvent mistenkeliggjort gjennom verb som «hevder». Ingenting av det han sa ble gjengitt i direkte form.

Folk er folk og muslimer er definitivt folk også.

Og da ettermiddagen kom rant de virkelig stygge kommentarene inn på vår Facebook-feed. Vaktsjefen fikk hendene fulle med å slette hatytringene som brutaliserte hele debatten. Det er tilsynelatende ingen grenser for hva enkelte mener muslimer fortjener.

Men. Ansvaret for hendelsen i Eventyrfabrikken ligger i hendene på guttene som gjorde det, foreldrene deres og den eller de voksne som ikke tok tak i det. Ansvaret ligger ikke hos muslimer i sin helhet. Det burde være innlysende, men dessverre.

Folk er folk og muslimer er definitivt folk også. Alle er vi enkeltpersoner på godt og vondt, ingen fortjener å bli møtt kun som representant for en gruppe. Vi må alle ta ansvar for å utvikle et godt Norge også i framtiden. Vi er blitt en smeltedigel av kulturer og det er ingen vei tilbake.

Marit Schulstok, journalist