Styreleder Ingjerd Martinsen i Skien Lufthavn Geiteryggen A/S  omgitt av Tom R. Aasen, Robert Bader, Svein Gunnar Mæland og Jan Hansen fra MSG Deice.
Styreleder Ingjerd Martinsen i Skien Lufthavn Geiteryggen A/S omgitt av Tom R. Aasen, Robert Bader, Svein Gunnar Mæland og Jan Hansen fra MSG Deice. Foto: Tore Svarverud

Vil skape 35 nye arbeidsplasser på Geiteryggen

Selskapet MSG Deice A/S håper på å skape 35 nye arbeidsplasser på Geiteryggen.

Snart er det klart for å bygge verdens første avisings- og vaskemaskin for fly. Kjegler er satt opp ute foran hangarbygget, og viser hvor hallen, som blir 60 meter lang, 41 meter bred og 19 meter høy, vil komme.

Sparer tid og penger

Daglig leder Svein Gunnar Mæland håper på byggestart i løpet av få måneder. Neste år er planen å være i gang med det som vil være forskings- og utdanningsanlegg for avisingsmaskiner. Da skal et utrangert Boeing 737 landes på Geiteryggen og brukes til øvelsene. Ideen er at avising av fly i dag alltid skjer utendørs. Det gjøres manuelt, og ofte i ruskevær. Tanken å gjøre det i en vaskehall, ikke ulik en bilvaskehall. Det gjør det mye enklere å samle opp avisingsvæske, så det sparer miljøet og reduserer utslippet av glykol kraftig.

Det er kostnadseffektivt, viktig, og sparer tid som flyene bruker på bakken før de kan ta av. Samme maskin kan også vaske flyene, og et nyvasket fly glir lettere gjennom lufta enn et skittent.

Når Varden er innom sammen med styreleder for Skien Lufthavn Geiteryggen A/S, Ingjerd Martinsen, er de fire mann på jobb. Men de håper på å bli rundt 35, fordelt på forsking, opplæring og et døgnbemannet servicesenter. Selve produksjonen av deler til avisingsmaskinen skal skje andre steder.

– Vi vet ikke hvor stort dette vil bli. Men det finnes mellom 45.000 og 50.000 flyplasser i verden, så markedet er enormt, sier Mæland. MSG Deice AS er nå et holdingselskap som eier 90 % av det nystarta selskapet som heter MSG production AS som også skal stå for byggingen og utvikling av maskinen som skal stå på Geiteryggen. De resterende 10 % eies av Norway Steel Invest.

Ingjerd Martinsen jakter fortsatt på leietakere. Her er det ledig plass.
Ingjerd Martinsen jakter fortsatt på leietakere. Her er det ledig plass.
MSG Deice har laget en fungerende modell av avisingsmaskinen. Den har fast plass inne i terminalbygget.
MSG Deice har laget en fungerende modell av avisingsmaskinen. Den har fast plass inne i terminalbygget.

Plass til flere

Dette selskapet kom til Geiteryggen i oktober i fjor. Det er så langt den største nyetableringen som er kommet til. Går det bra, vil SMG Deice trenge mye av den ledige plassen.

– Vi har flere leietakere på gang, men det kan jeg ikke gå ut med nå. Men vi har fortsatt lokaler til leie, sier styrelederen. Hun holder fram at det er enkelt for bedrifter å etablere seg her.

Også en droneskole har etablert seg på flyplassen. De har samarbeider med Grenland Luftsportssenter, som driver selve flystripa og området vest for den.