Jon Atle Holmberg, leder av Telemark turistforening, forstår frustrasjonen hos turgåerne, men ber dem smøre seg med tålmodighet.
Jon Atle Holmberg, leder av Telemark turistforening, forstår frustrasjonen hos turgåerne, men ber dem smøre seg med tålmodighet. Foto: FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG

Denne titopperen bør du ikke gå nå

Store deler av det populære turområdet på Solum i Skien er ødelagt. – Det vil ta årevis å få dette fint igjen, sier fortvilt turgåer.

Afoss-beboer Bjørn Norli har i 20 år hatt minst en spasertur i Solum-området hver uke. Han veksler mellom løypene som går mellom Solmyrås, Piggen og Hvitsteintjern og naturen i nærområdet betyr mye for ham.

Nå er han opprørt over synet som møter ham når han tar fatt på de ukentlige turene.

– Stygt i marka

Skagerak Energi holder nemlig på med å fjerne de eldgamle mastene i det populære turområdet. De tar seg fram med 10 tonns tunge traktorer og anleggsmaskiner langs veien inn i terrenget. Hjulsporene går dypt ned i jorda, og terrenget er gjørmete og fremkommeligheten er kraftig redusert.

Det er primært den såkalte traktorveien som er ødelagt. Denne veien er også en del av løypa opp mot Piggen, som er en populær titopper for småbarnsfamilier.

– Dette var et fantastisk fint sted å gå. Men nå har det blitt så stygt der. Det går jo knapt an å komme seg fram her, sier Norli.

Skagerak Energi gir detaljert informasjon om arbeidet de utfører i turterrenget.
Skagerak Energi gir detaljert informasjon om arbeidet de utfører i turterrenget. Foto: FOTO: BJØRN NORLI
Grusveien ser nå slik ut. Skagerak Energi lover å rydde opp, men turgåer Bjørn Norli tror det vil ta flere år å få veien tilbake til sitt gamle jeg.
Grusveien ser nå slik ut. Skagerak Energi lover å rydde opp, men turgåer Bjørn Norli tror det vil ta flere år å få veien tilbake til sitt gamle jeg. Foto: FOTO: BJØRN NORLI

– Monsteret som kjører her veier sannsynligvis ca. 30 tonn med jern i hengeren og resultatet er en fem meter bred ufremkommelig og stygg gjørmeelv, fortsette han.

Dammer i sporene

Daglig leder i Telemark turistforening, Jon Atle Holmberg, forstår frustrasjonen.

– Jeg forstår at det ikke er spesielt innbydende å gå her. Skal man på tur i dette området nå, må man hvert fall ha skikkelig utstyr. Med været som har vært, danner deg seg små dammer i hjulsporene, sier han.

Holmberg har imidlertid full tillit til at Skagerak Energi rydder etter seg når arbeidet er ferdig.

– Vi må bare akseptere at det vil bli sånn en periode, og verdsette den jobben de gjør. Fordi det er jo bra og viktig at mastene fjernes, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Turistsjefen sier de nå vil informere om anleggsarbeidet i området på sine hjemmesider, og ber publikum om tips til andre turterreng som har dårlig framkommelighet.

75 år med ledninger i naturen

Prosjektleder Runar Torpe Lien i Skagerak Energi forteller at de begynte på arbeidet i Solum-marka i september, og at de vil jobbe videre månedene framover.

Arbeidet inngår i prosjektet Nettforsterkning i Grenland, som varer fram til 2017.

Torpe Lien garanterer at de vil rydde opp etter seg på Solum i høst, og at de vil gå over enda en gang til våren igjen.

– Det er beklagelig den perioden man holder på, men arbeidet er vanskelig å unngå. Jeg tror disse to månedene med arbeid skal veie opp for 75 år med ledninger i marka. Man må se det i det perspektivet, sier han.