De har funnet tonen som arbeidsleder og ansatt – Ansgar Hommo og Juan Garcia Luna. På Coop fikk Juan respons da han gikk fra bedrift til bedrift for å skaffe seg selv praksisplass.
De har funnet tonen som arbeidsleder og ansatt – Ansgar Hommo og Juan Garcia Luna. På Coop fikk Juan respons da han gikk fra bedrift til bedrift for å skaffe seg selv praksisplass. Foto: FOTO: REIDAR PEERSEN

Juan (22) lærte norsk og fikk fast jobb på kun syv uker

3. september stilte Juan Garcia Luna opp som en av 12 på språk- og arbeidslivskurs i Vrådal. Uten norsk språk og CV.

Syv uker senere møter vi Juan i kassa på Coop på Dalen. Smilende ekspederer han faste kunder. Smilet returneres til 22-åringen fra Den dominikanske republikk.

Joan Garcia Luna bosatte seg på Dalen da han kom til Norge for halvannet år siden. Med kone og barn hjemme ønsket han sterkt å få seg en jobb og bidra i det norske samfunnet.

I strålende humør

– Nå lærer jeg å lese litt og skrive litt – så etterpå er jeg fra Norge. Dette er veldig moro. Ja, nå er jeg veldig, veldig glad, sier Juan i strålende humør.

Ingen tvil om at han har fått seg en real opptur med språk og arbeidslivskurset Nopro på Notodden kjører initiert av Nav.

Da kurslederne �

�
se Synøve Nesher (f.v.)(Telemark lys), Kurt Wrålid (Nav Tokke), Kristi Marie Tveit (Seljord personal) og teamleder Thor Velta (Nopro).
� se Synøve Nesher (f.v.)(Telemark lys), Kurt Wrålid (Nav Tokke), Kristi Marie Tveit (Seljord personal) og teamleder Thor Velta (Nopro). Foto: FOTO: REIDAR PEERSEN

se Synøve Nesher (Telemark lys) og Kristi Marie Tveit (Seljord personal) leder an inn på Coop, er ikke Juan sen om å gi en skikkelig takknemlighetens bamseklem.

Var langt ned

– Kjempemoro å se Juan i sving på Coop, sier Synøve Nesher.

– Etter et par dager på kursen var han langt nede. Forsto ikke stort av det vi sa og lurte på hvordan dette skulle gå. Vi fikk oss en god prat og hadde tid til å få fram de positive tankene hos Juan igjen.

– Da den ene etter den andre av de 12 kursdeltakerne fikk praksisplasser, var det litt tungt for Juan igjen, men da viste han utrolig mot. Gikk rundt til bedriftene i Dalen til han fikk napp hos Ansgar Hommo, forteller Nesher, og gir Coop-lederen fortjent ros. Både fargekoder og andre triks er tatt i bruk for å lære opp Juan.

Halvparten fått arbeid

Ansgar på sin side er svært raus om sin nye medarbeider:

– Han lærer utrolig fort, har et veldig godt humør og får god kontakt med kundene.

Temaleder Thor Velta ved Nopro kan konstaterer at seks av tolv kursdeltakere har fått tilsagn om faste deltidsstillinger allerede halvveis i kurset.

– Dette viser at språk og arbeidstrening er nøkkelen. Jeg vil berømme det gode samarbeidet vi har rundt kursene. Fantastisk flinke folk, avslutter Velta og skotter vekselvis på Nesher og Tveit.

LES OGS�

:

-

Ny leder for Europas Blues Senter

-

Gir seg som leder i Sommarland

-

Tener heile livslønna på ein sesong