Rådmann filmer i 85 km/t

Rådmannen i Skien synes det er greit å filme mens han kjører på motorveien. – Jeg råder ham til å slutte med det, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Tirsdag kveld la rådmannen i Skien, Ole Magnus Stensrud, ut en video der han filmer sin egen bil kjøre på autopilot. Sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, sier det er ulovlig å filme mens man kjører bil.

– Ufornuftig

– Uansett hva slags støttesystemer og elektronikk man har, så ligger alt ansvar for å kjøre forsvarlig hos sjåføren. På generelt grunnlag vil jeg si at man ikke skal filme når man kjører bil. All fornuft tilsier at det er ufornuftig.

– Hva synes du om at rådmannen i Skien har lagt ut en video som han selv filmer mens bilen kjører i 85 kilometer i timen?

– Da råder jeg ham straks til å slutte med det. Politiet har mulighet til å etterforske ting som blir lagt ut på nettet, svarer Karlsen.

I orden

Rådmann Stensrud som daglig pendler til Skien fra Kragerø, sier han trodde det var helt i orden å filme mens han kjører bil.

– Jeg trodde dette var helt innenfor hva som er lovlig, sier skiensrådmann Ole Magnus Stensrud. Her er han avbildet i forbindelse med sin første arbeidsdag i Skien 5. januar 2015.
– Jeg trodde dette var helt innenfor hva som er lovlig, sier skiensrådmann Ole Magnus Stensrud. Her er han avbildet i forbindelse med sin første arbeidsdag i Skien 5. januar 2015. Foto: MARIT SCHULSTOK
Tirsdag kveld la rådmannen i Skien ut denne videoen.
Tirsdag kveld la rådmannen i Skien ut denne videoen. Foto: UTSNITT OLE MAGNUS STENSRUD SIN FACEBOOK-PRFIL
Sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, råder rådmannen til å slutte med å filme mens han kjører bil, uansett om den står på autopilot.
Sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, råder rådmannen til å slutte med å filme mens han kjører bil, uansett om den står på autopilot. Foto: SCANPIX

– Det som jeg har fått med meg er at det ikke er lov til å prate i mobiltelefonen mens man kjører. Å filme tenkte jeg var på lik linje slik man i gamle dager kunne skifte kassett, at det altså tok litt av oppmerksomheten fra kjøringa. Men min vurdering er at dette var innenfor, sier Ole Magnus Stensrud.

– Hva tenker du om UP-sjefens uttalelser om at dette er ulovlig.

– Jeg tar det til etterretning, sier Stensrud.

Selvstyrende

Stensrud understreker at bilen hans, en Tesla, ikke er selvkjørende når autopiloten skrus på.

– Den er selvstyrende og fungerer veldig bra. Når det er merking for det, så styrer den ved hjelp av kameraer, sonarer og GPS. Jeg kan kjøre med autopiloten på fra jeg kommer på E18 i Kragerø og helt opp til Telemarksporten i Porsgrunn. Det er avslappende, men jeg må selvsagt holde en håd på rattet med jevne mellomrom, forteller han.

Distraksjon

UP-Karlsen sier han ikke kjenner så godt til Teslas autopilotsystem. Men på generelt grunnlag sier han at ansvaret for sikkerheten ligger fullt og helt hos sjåføren.

- Man kan ikke stole på at andre systemer skal ivareta sikkerheten i trafikken. Systemet kan svikte og ikke fange opp uforutsette ting. Og om man synes det er smart å gjøre andre ting når man kjører, så vil jo risikoen øke for at ulykker kan skje. Vi vet at distraksjon er årsaken til mange ulykker, sier Runar Karlsen.