Jan Halvor Fjeld har drevet eget mikrobryggeri på gården sin på Veholt i snart ti år. Til våren flytter han fra gården, og da blir bryggeriet igjen til ny eiere.
Jan Halvor Fjeld har drevet eget mikrobryggeri på gården sin på Veholt i snart ti år. Til våren flytter han fra gården, og da blir bryggeriet igjen til ny eiere. Foto: Anniken Wathne

Selger gårdsbruket og bryggeriet

Jan Halvor Fjeld selger gårdsbruket på Veholt hvor han driver sitt eget mikrobryggeri.

Mannen som har vært norgesmester i hjemmebrygg skal flytte. Og de som kjøper gården får mulighet til å kjøpe et eget bryggeri samtidig.  

På den store landbrukseiendommen har de også holdt sauer i 22 år, men disse forsvant i august. 

– Det kan nesten se ut som vi har forberedt salget lenge, men det har vi ikke, sier han. 

– I dag var eindomsmegleren var her og satt opp skilt med «til salgs» på låven, da forsto jeg at nå er det gjort, sier han. 

Pensjonerer seg på nytt 

Fjeld var flykaptein i mange år, og for seks år siden la han kapteinshatten på hylla. Nå pensjonerer han seg på nytt.

Fjeld syns størrelsen på bryggeriet er akkurat passe når han gjør alt selv.
Fjeld syns størrelsen på bryggeriet er akkurat passe når han gjør alt selv. Foto: Anniken Wathne
Fjeld og kona flytter fra en gård til en annen når de tar over Søndre Falkum gård i Skien.
Fjeld og kona flytter fra en gård til en annen når de tar over Søndre Falkum gård i Skien. Foto: Anniken Wathne

– Et kapittel blir avsluttet, men jeg finner nok på noe nytt.Jeg var jo veldig interessert i fiske før jeg startet med brygging, så kanskje jeg må ta opp det igjen, smiler han. 

Han merker på kroppen at det å drive gårdsbruk og bryggeri har blitt slitsomt. 

– Jeg ser fram til å nyte en ekte pensjonisttilværelse, sier 64-åringen. 

Fra en gård til en annen 

Selv har han bodd på den store landbrukseiendommen i 33 år, og slekta hans har røtter på gården tilbake til 1800-tallet. Han er tydelig på at det var et innfall å selge gården nå. 

– Jeg har allerede kjøpt gjødsel for neste år, og solcellepanel blir montert på taket her om noen uker, sier han.

Fjeld og kona falt pladask for en eiendom på Falkum i Skien fra 1794, nærmere bestemt Søndre Falkum gård. De overtar boligen på nyåret, men flyttingen fra gården på Veholt blir

tidligst på våren neste år. 

– Vi fant drømmeboligen, og hadde forventet at dette kunne ta tid, sier han. 

Driften av jord og bryggeri fortsetter som normalt inntil videre. 

– Jeg satt et nytt brygg til Bratsberg pilsner i dag. Det er et par måneder siden sist, så det var fint å komme i gang igjen, sier han. 

I 2008 begynte han å brygge øl som en hobby, etter å ha tenkt på det i drøye ti år. Det tok ikke lang tid før han kunne smykke med med tittelen norgesmester.

– Jeg vant noen premier for brygget mitt, men etter noen år ga jeg meg med konkurranse, sier han. 

Et siste brygg

Som en siste hyllest, kommer det muligens et spesialbrygg, hvor han vil hylle sin nye bopel.

– Kanskje blir det bilde av den flotte portalen vi falt for ved huset på Falkum på etiketten, sier han.

Og til brygget har han lyst til å hente inspirasjon fra et brygg han har levert til en populær cafe i Oslo. 

– Til dem har jeg brygget en IPA med pasjonsfrukt. Så jeg tenker litt på å lage en «Passion by Falkum», smiler han. 

Flere lokale oppdrag 

Han har laget flere brygg for lokale butikker og virksomheter i Telemark. Blant annet «Bandak» for Dalen hotell, Bodil Nordjores «Kjærringøl», og til festivalen «Ælj i solnedgang» for å nevne noen. 

– Det er artige oppdrag, sier den erfarne ølbryggeren.

Tross de mange forskjellige bryggene han har hatt suksess med, er det ett brygg som har betydd litt mer for Skiensmannen.

– Jeg brygger et øl som heter Jimmy Red, for å minnes skvadronen min. Det var kallesignalet mitt på min gamle arbeidsplass som jagerflyger. Så der ligger det jo litt ekstra følelser, sier han. 

Selv om bryggeriet ikke blir med på flyttelasset, legger han ikke skjul på at det blir brygging i framtiden. 

– Jeg kommer til å brygge i mye mindre skala. Det blir til eget konsum og dårlige venner, smiler han.