POLITIKERGATA: Fra venstre Gitte Slåtta, Fredrik Botnen, Anne Karin Alseth Hansen og Anders Rambekk. Foto: Per Arne Rennestraum

I denne gata bor ti prosent av bystyret

I denne gata, den er ikke spesiell lang, bor over ti prosent av Porsgrunn bystyre. På Sandøya og i Langangen bor det null bystyremedlemmer.

Hvor bor politikerne i Porsgrunn? Og hvordan påvirker det politikken?

Varden har sjekket hvor det nye bystyret sover om natta.

I Vidsynvegen på Bjørntvedt er det tett mellom politikere som sitter bøyd over sakskart og klør seg i hodet over reguleringsplaner og økt eiendomsskatt. Det er også en ganske vidsynt forsamling: Både Ap, Rødt, KrF og Høyre er representert.

Til sammen har fem av Porsgrunns 49 bystyrepolitikere postkasse her.

Bare for å presentere hele gjengen: Ekteparet Gitta Slåtta og Fredrik Botnen representerer Rødt. Her bor også gruppeleder for Høyre, Anne Karin Alseth Hansen. KrFs gruppeleder og tidligere fotballproff Anders Rambekk er i samme gata, han også. Det er også Maren Markset Lia fra Arbeiderpartiet.

Varden samlet gjengen. Bare Markset Lia, som var bortreist på kurs denne regnfulle ettermiddagen, måtte melde avbud.

– Det er nok litt tilfeldig at dette er blitt politikergata, sier Anne Karin Alseth Hansen.

Mange mener det er små skillelinjer i Porsgrunnspolitikken.

Her er det bare en hekk som skiller.

– Har du sett at det siste sakskartet har kommet?

Anders Rambekk kan være ute og rake lauv når han ser en krølltopp og nesetipp fra Rødt stikke hodet over den formodentlig velfriserte buskaset og stiller dette essensielle spørsmålet. Det er nabo Fredrik Botnen som har noe han lurer på.

Det kan bli litt en god del politikerprat på tvers av partigrenser, hekk og gjerder.

Vidsynvegen er kjent for sin gode utsikt og rikelig med sol, fra tidlig til seint. Men om vinteren greier den varmende kula knapt nok å kare seg over tretoppene.

Det er mørkt og regnfullt da Varden stikker innom på en av årets våteste dager. Likevel er Anne Karin Alseth Hansen fra partiet Høyre fornøyd med lysforholdene. For nå er det liv i alle gatelysene igjen. Omsider. Kom ikke å si at politikerne blir forskjellsbehandlet fra folk flest!

– Vi skal selvsagt ikke ha noen fordeler av å bo her, selv om det er mange politikere i området. Det er ingen felles politikk for Vidsynvegen og Bjørntvedt, sier hun lett humrende.

Enda flere i politikergata

Noen trodde nok at Vidsynsvegens politiske profil ville blitt svekket da Ole Henrik Lia ble eiendomssjef og dermed trakk seg fra politikken. Det nevnes også at Venstrepolitiker Siren Johnsen for første gang på en generasjon ikke sitter i bystyret. Hun holder hus i Brekka, rett borti hogget.

Men rekrutteringen er god. Ved valget i september ble kona til Rødt-profil Fredrik Botnen, Gitte Anett Slåtta, valgt inn. Dessuten gikk Maren Markset Lia (Ap) i de sosialdemokratiske fotsporene til sin far, tidligere gruppeleder Ole Henrik Lia.

Ingen skal beskylde rådmannen for å ta hensyn til privatøkonomien til de som bor i Vidsynvegen. Et nytt system for eiendomsskatt vil spesielt ramme de som bor i områder som har hatt et greit løft i boligprisene de siste 15 årene. Og det gjelder definitivt villastrøket en liten spasertur fra rådhuset.

Bred representasjon

Spørsmålet er hva som skjer når saken, det vil si budsjettet, kommer til politisk behandling.

Anne Karin Alseth Hansen er klar over at sentrumsområdet av Porsgrunn er sterkt representert i bystyret.

– Men vi har som parti vært veldig opptatt av å ha en bred representasjon, over hele kommunen.

Hvor langt er det fra der folk bor, til der politikken blir utøvd? På Sandøya nytter det ikke engang å sette seg i bilen. For først må man ta båt. Stein Haugland er blant dem som de siste årene har kikket på klokka og lurt om han rekker siste ferje hjem til skjærgårdsidyllen. Hvis han ikke har hatt egen båt, da.

Men i de neste fire årene, er øya uten representasjon i det øverst styrende organet.

– Det har bare skjedd en gang tidligere siden krigen, sier Stein Haugland.

Sist gang øya var et hvit flekk på politikerkartet var på første halvdel av 1990-tallet.

– Jeg er andre varamann, og kommer nok til å møte i en god del bystyremøter, sier han

Ved forrige bystyre var det to bystyrerepresentanter fra Sandøya i bystyret.

– Det er dumt at det ikke er noen der nå.

– Har det noe å bety?

– Ja. Det er greit å være der det skjer. Jeg tror det betyr noe for den enkelte bydel og den enkelte bygd at de har noen til å representere seg i bystyret. Derfor er det lurt å benytte seg av muligheten til å stemme fram sine egne. Selv om man ikke stemmer på akkurat det partiet, kan folk bruke mulighetene til en slengstemme, sier Stein Haugland.

Bygdene

Heller ikke Langangen er representert i bystyret i denne perioden, til tross for et innbyggertall på rundt fem hundre. Derimot holder grisgrendte Oklungen stand, takket være veteranen Helge Mæland (SV). Det samme gjelder Bjørkedal som kan skilte med Tore Buer (Sp).

Politisk representasjon har likevel ikke greid å hindre at bygdesamfunn føler seg tilsidesatt.

Angrepet på bygdeskolene var en av årsakene til at By og Nærmiljøet så dagens lys. Sverre Siljan frontet opprøret for nærmere ti år siden.

– Det har mye å bety hvor politikerne bor. Det har vi sett på den politikken som har blitt ført de siste årene. Vi ønsket å ta vare på nærmiljøene våre. vi ville beholde skolene og samlingspunktene. Vi syntes vi ble forsømt, sier Siljan.

BYGDEKAMP: Sverre Siljan gikk til kamp for bygdene. Foto: Per Arne Rennestraum

Han mener bygdeoffensiven var en viktig motvekt. Selv om de ikke greide å redde de kommunale skolene, så var de med å heie inn privatskoler i Bergsbygda og på Sandøya.

Ordfører Robin Kåss bor på Nystrand/Eidanger. Han er den tredje strake ordføreren i Porsgrunn som kommer fra det som nå er Eidanger og Stridsklev Arbeiderlag.

De som handler på Meny på Moheim er med andre ord vant til å se ordførere med handlevogn.

– Det er viktig at innbyggerne har en slags ombudsmann som er fra deres egen bydel. Det er en av ulempene ved å slå sammen kommuner. Da blir det lenger til makten. Det er enklere å ta kontakt med folk du møter i butikken, når du henter unger i barnehagen eller i andre sammenhenger.

Skal se helheten

Kåss mener også politikernes egne daglige opplevelser er med på å prege hvordan de driver politikk.

– Samtidig skal vi se helheten i politikken, det som er til beste for hele kommunen. Men lokalkunnskap ned til det minste nivået er også viktig, sier Kåss.

Hva mener valgforskerne og er dette forsket på? Ja visst.

20 prosent av politikerne ser spesielt til sin egen bydel og føler spesielt ansvar for den. Det betyr at 80 prosent ikke gjør det.

Slik var resultatet av en undersøkelse som Universitetet i Oslo foretok foran kommune- og fylkestingsvalget i 2015.

- Det kan være at politikerne kjenner sin egen bydel ekstra godt slik at dette gir utslag for hvordan de stemmer i bystyret, sier Marte Winsvold som er forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Hun mener det også kan slå motsatt ut.

– Noen politikere kan være opptatt av ikke å bli oppfattet som inhabil, slik at de kanskje er mer tilbakeholdne når det gjelder sin egen bydel, sier hun.

Winsvold mener det likevel det er viktig at alle områder av en kommune er representert. Hvis ikke kan bystyret gå glipp av viktig lokalkunnskap.

- Jeg mener man skal strekke seg langt for at alle lokalmiljøer blir representert, men noen ganger er det umulig. Da er det viktig at politikerne er oppmerksomme på det slik at det ikke havner i en blindsone.

Ja til Uræddløypa, nei til Jarseng

Tilbake til Porsgrunn: Uræddløypa er et eksempel på et prosjekt som har fått mye politisk støtte. Robin Kåss er nær nabo av idyllen. Det er også mange av hans partikamerater. I 2016 ble det vedtatt å bruke bortimot tre millioner på lys i løypa.

Det samme har Høyre kjempet for, men et annet sted i byen. De vil ha lyssatt løypa fra Kjølnes opp til Jarseng, uten å vinne fram.

– Vi har hvert år foreslått å bruke penger til lyssetting av løypa fra Kjølnes opp til Jarseng, men uten å få flertall, sier Høyres Anne Karin Alseth Hansen.

Ordfører Robin Kåss forklarer prioriteringen slik: Uræddløypa blir mer sett på som en helårsløype, men løypa opp til Jarseng mer er en skiløype.

Derfor ble det løypesatsing i arbeiderpartibastionen.

FERJE: Tidligere charterbåt-reder Stein Haugland mener det er trist at Sandøya er blitt en hvit flekk på politikerkartet. Men han regner med å kunne gjøre noen innhopp som varamann. Foto: Morten Lie-Hagen