Odd har allerede slått Molde én gang i år, men stiller som underdog i finalen: 42–58. 8
Odd har allerede slått Molde én gang i år, men stiller som underdog i finalen: 42–58. 8 Foto: Fredrik Pedersen

84,7 prosent sjanse for sølv

Det er 84,7 prosent sjanse for at Odd tar sølv i eliteserien, viser tall fra Norsk Regnesentral. Og 97,5 prosent for medalje.

På oppdrag fra Varden har stiftelsen vurdert utfallet i de siste serierundene, basert på fakta fra sesongen fram til nå.

Fortsetter trenden, blir en historisk sesong støpt i sølv.

– Tall vil jo på en måte alltid være riktig. Prognoser har et grunnlag i forutsetninger, sier kaptein Steffen Hagen når han hører tallene.

Uten ambisjoner om å virke skeptisk.

– Vi har hatt voldsom flyt, og har en enorm bortestatistikk. Vi bør nok helst holde på den, som da også er utgangspunkt for denne statistikken.

Steffen Hagen og Odd har en 84,7 prosent sjanse til å ta sølvmedalje, mener Norsk      Regnesentral. – Tall er jo alltid riktige, men tallprognoser blir noe annet, mener kaptein Steffen Hagen. Han er likevel enig i at sjansen er god og i egne hender.
Steffen Hagen og Odd har en 84,7 prosent sjanse til å ta sølvmedalje, mener Norsk Regnesentral. – Tall er jo alltid riktige, men tallprognoser blir noe annet, mener kaptein Steffen Hagen. Han er likevel enig i at sjansen er god og i egne hender. Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix

Naturlig nok åpner ikke tallene for en real Odd-sprekk.

Det gjør heller ikke kapteinen.

– Seks kamper igjen og seks poeng ned til Rosenborg. Normalt bør det holde å vinne hjemmekampene, spesielt siden vi har RBK hjemme, sier Hagen – vel vitende om en tilsynelatende tøff avslutning.

Tøft for motstanderne

Vålerega (b), Rosenborg (h) og Molde (b) venter i innspurten.

– Selvsagt er det tøffe kamper, men jeg tror nok de andre lagene også vurderer oss som en tøff utfordring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norsk Regnesentral anser det 97,5 prosent sikkert at Odd tar medalje, og sjefsforsker Anders Løland forklarer hva som ligger bak prosentene som vises.

10 000 ganger

– Styrketallene og hjemmebanefordelen er ukjente størrelser (parametre) som tallfestes (estimeres) ved hjelp av resultatene i kampene som er spilt. Her tas det hensyn til hvilke lag som har spilt mot hverandre, slik at en seier over et godt lag er bedre enn en (like stor) seier over et dårligere lag. En stor seier er i tillegg bedre enn en ettmålsseier.

Og når styrketall og hjemmebanefordel er tallfestet fra de spilte kampene, spilles resten av kampene 10 000 ganger på en datamaskin.

Tabellsituasjonen gjøres tilsvarende opp 10 000 ganger.

Deretter beregnes det hvor mange ganger Odd kommer på førsteplass, andreplass og så videre, og tilsvarende for alle lag, som igjen gir sannsynligheten for plassering.

Løland har også fått ut cupprognoser av sitt system. I likhet med de fleste, traff Norsk Regnesentral godt med tanke på utfallet av semifinalene.

Når han ber om prognose for finalen, svarer datasystemet 58–42 favør Molde.

Det er Hagen fint lite opptatt av her og nå.

Bare Brann nå

– Vi har vært veldig flinke til å nullstille og hele tiden slå nedenfra. Det er den neste kampen som gjelder, og den handler om Brann søndag, sier den jordnære midtstopperen.

Men han vedgår at fredagen var ganske fin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er selvsagt veldig hyggelig med alle kommentarer og klapp på skulderen. Det skal vi ta med oss. Samtidig er det viktig at vi nå legger cupen død for en stund, og går ut og jakter på flere gode opplevelser.

For det finnes ting som kan måle seg med en cupfinale, understreker Hagen.

– Som jeg sa før semifinalen, ville det fortsatt være flere morsomme og viktige kamper igjen om vi tapte denne. Sesongen sto eller falt ikke på kampen torsdag kveld, men nå har vi fått muligheten til å gjøre den enda bedre.

Og helst uten å måtte jage en utlikning.

For en gangs skyld.

– For en forsvarer er det viktig å holde nullen, og jeg betviler om det er særlig smart å belage seg på å ligge under i hver eneste kamp.

– Uansett hvor god følelse det gir å snu kamper.

-

Norsk Regnesentral (NR, Norwegian Computing Center) er en uavhengig, ideell og allmennyttig privat stiftelse som utfører oppdragsforskning for næringsliv, offentlig sektor og private organisasjoner.

-

Forskningsområdene er IKT og statistisk modellering.