Bergen 20200801. Vålerengas hovedtrener Dag-Eilev Fagermo ankommer eliteseriekampen i fotball mellom Brann og Vålerenga på Brann stadion. Foto: Marit Hommedal / NTB Foto: Marit Hommedal

I sitt første møte med ledelsen i Vålerenga tok Fagermo et oppgjør: – Da ble nok noen litt sure

Dag-Eilev Fagermo må fjerne noen vepsebol.

Å hoppe inn på Valle, der forventningene kanskje er større enn realiteten, er ikke enkelt. Fagermo har gitt klare beskjeder på hvordan han vil bygge klubb.

– Vålerenga er jo egentlig ingenting målt ut ifra potensial. Vi er en liten klubb i en stor by. Klubben må jobbe for å bli en stor klubb i en stor by. Den utfordringen er vanskelig å få særlig større. Utfordringen er større her enn i Rosenborg.

Les også
Divisjonsforeningen kritisk til myndighetene: – Føler at fotballen har gjort ting riktig

– Hva sier folk i Vålerenga når du sier slikt?

– Jeg sa på det første styremøtet, at jeg i løpet av de siste seks-sju årene som Odd-trener aldri har vært redd for å møte Vålerenga her inne. Det har vært som å spille mot Aalesund eller Start. Man skjelver ikke i buksa for å komme hit, hvis dere skulle tro det. Og Vålerenga er heller ikke så gode på spillerutvikling som de har trodd. Ja, per en eller klassifisering har de Norges beste akademi. Det er ut ifra et regelverk som Norsk Toppfotball har satt. Likevel har dere ikke vært i nærheten av å få fram spillere slik som Odd. Og det er i Oslo, med så mange talenter, sa jeg. Da ble nok noen litt sure. Men skal denne klubben bli bedre, så må alle ha en virkelighetsoppfatning.

Han vil også slanke spillerstallen.

– De siste fire sesongene har det vært hentet inn ca. 40 spillere, som igjen har forsvunnet. Den rulleringen er helt spinnvill. Man kan aldri bli topplag på den måten. Jeg har fremdeles 30 spillere i stallen med proffkontrakt. Riktignok er fem på utlån, men det er for mange. Vi må også ned på trenerteamet og få folk til å være her lenger. Kontinuitet er et nøkkelord. Der ligger største svakheten i Enga, kombinert med en del forskjellige vepsebol.

– Hvor lang tid tror du det tar fra å fjerne de vepsebolene til ting er slik du ønsker?

Les også
Slik blir TV-kampene for runde 21 til 24 i Eliteserien

– Jeg har sagt til Erik Espeseth (daglig leder) at det er fire-fem ting som det er vanskelig å gjøre noe med, og som vi må ta en etter en. Vi kan ikke ta alt på en gang. Da blir vi tappet for energi, sier Fagermo, som raskt legger til at de har fått hjelp fra sin tidligere arbeidsgiver.

– Baneproblematikken er en stor utfordring. Her brukes det tre ganger så mye penger bare på å fyre opp banen enn i Skien. Der fikk vi hjelp fra Reidar Midtgaard (driftsleder) i Odd, som er veldig flink på det området.

– Andre ting?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Internt på «sport» har det vært mye baksnakking, illojalitet, lekkasjer til media slik at man til slutt ikke vet hvem man kan stole på. Det har vært dårlig forhold mellom A-laget og juniorlaget. Slikt holder ikke i en klubb som vil til toppen, og er en del av forklaringen på hvorfor Vålerenga ikke lykkes. Husk at klubben ikke har vunnet serien siden 2005 og da ble det kjøpt flere spillere fra Premier League og andre store klubber, sier han og nevner Steffen Iversen, Tore André Flo og Ronny Johnsen.

Les også
– Håpet har blitt knust så mange ganger, at vi regnet med det