Dag-Eilev Fagermo innrømmer at det er tøft å være en utviklende og selgende klubb, og samtidig kjempe i toppsjiktet.
Dag-Eilev Fagermo innrømmer at det er tøft å være en utviklende og selgende klubb, og samtidig kjempe i toppsjiktet. Foto: NTB Scanpix

– Begynner å bli en umenneskelig jobb

Dag-Eilev Fagermo kjenner på kroppen at Odd skal utvikle lokale spillere og være en selgende klubb, med forventninger om likevel å kjempe i toppen.

For tredje kamp på rad spiller Odd en toppkamp i eliteserien. De to foregående endte 1–1 mot Rosenborg (H) og 2–2 i Molde.

Kritiske røster

Med tap i kveld er avstanden opp til sesongens store overraskelse ti poeng. Blir det derimot seier over Bodø/Glimt, henger Odd fast i gullkampen, i tillegg til å kjempe om kongepokalen.

Det gleder naturligvis treneren, som i fjor måtte tåle kritiske røster fordi han valgte å bygge nytt lag.

– En trener kan ikke bry seg om hva folk skriver. Man må stå knallhardt på det man tror på. Om man hører på opinionen og begynner å vingle, da går det fort galt, tror han.

Klokkertro

Han vil naturligvis ikke nekte de som bryr seg om klubben med å stille kritiske spørsmål.

FOR DYR Å HENTE TIL ODD NÅ

– Kritiske argumenter kan være gode, men om man hører på alle blir man gal. Man må heller ha klokkertro på det man tror på, gjennomføre det og heller ta smellen senere. Spillerne vil i alle fall ikke respektere en som vingler. Det er helt sikkert.

– Jeg er glad for at vi har turt å fornye laget, turt å gjøre det dårligere for å gjøre det bedre, sier Odd-treneren, som blant annet tenker på fjorårssesongen. Da var han klar i talen på at de skulle la unge spillere få nødvendig tillit slik at de fikk bygget et best mulig rustet lag i år.

Nå er det få som tviler på at Fagermo gjorde rett.

Knalltøft press

Mannen fra Akkerhaugen innrømmer at han merker presset.

– Jeg mobber de andre klubbene fordi de ikke får fram lokale spillere, så jeg må jo nødt til å prioritere det selv, sier han med et smil – men også en alvorlig tone.

– I tillegg har jo klubben bestemt at vi skal ha en selgende profil. Så vi skal altså ha en sterkt lokal profil, lite ressurser å kjøpe for og i tillegg skal vi selge. Hvilke klubber er det som greier å henge med i toppen da? Det gjør at jobben begynner å bli umenneskelig. De kravene vil bli så tøffe at de kan bli vanskelig å innfri.

Odd skal for øvrig selge for fem millioner kroner i året.

Skryter av lederen

– Angrer du på den profilen dere har skapt og lagt dere på?

– NEI! Det er spennende å jobbe slik. Men det er også veldig tøft å være en klubb som skal utvikle lokale spillere, være selgende og i tillegg ha forventninger om å kjempe i toppen. Og om jeg skal trene en annen klubb, så vil jeg fremdeles tenke utvikling av lokale spillere. Det er en del av fotballens idé å ha lokale spillere, men jeg vil ikke være så hard på det som jeg har vært i Odd.

MØTTE OVERMAKTEN, MEN DET VAR TØFFERE FØR

Han er glad for tilliten styrelederen har vist.

– Trond Haukvik står alltid der når det blåser. Han skjønner Odds posisjon og ressurser, spesielt i forhold til hva vi har klart å levere og hva klubbene vi kjemper i mot har å bruke. Ofte hører jeg at folk sier «Det skulle bare mangle om Odd ikke slår Rosenborg eller Molde». Det betyr mye for treneren at styrelederen skjønner greia og vet hva det handler om.

Møter hverandre

Han er, som de fleste andre, imponert over det kveldens motstander har fått til. Men det skal spilles om ytterligere 30 poeng ut sesongen etter i kveld.

– Bodø/Glimt har et veldig spennende lag nå og spiller fin fotball, men sesongen er langt ifra over. Som sagt kan mye skje utover høsten. Og nå er vi ferdig med Rosenberg, Molde og Bodø/Glimt. De skal møte hverandre utover og vil miste poeng.

Han vet at de må være dyktige og unngå uflaks.

PÅ PALLEN I DIAMOND LEAGUE

– Etter all sannsynlighet vil styrken på spillerstallen vise seg utover høsten. Erfaringsmessig kommer det gule kort (karantener) og slitasje som gir flere skader. Da vil Molde, Rosenborg og Brann ha et fortrinn. De vil tjene på bredden. Molde har 31 mann i spillerstallen, derav seks kantspillere som alle holder høyt nivå.

Kan gjøre det

Han er likevel sikker på at telemarkingene kan jage etter medaljene helt inn

– Nå røyk Moussa, og det var jo fryktelig ugunstig. Samme med Fredrik Oldrup Jensen. Vi må konkurrere med stallen vi har, som for eksempel med Fredrik Nordkvelle på back og Torgeir Børven som indreløper. Der har vi litt slingringsmonn, heldigvis. Vi henger med etter 20 kamper og kan gjøre det etter 30 også – hvis vi gjør ting riktig og uflaksen stopper!