MESTERSKAP: Emil Svarstad i feltet. Foto: Morten Berg

Brynet seg mot landets beste

Fra Grenland Sykleklubb reiste landeveissyklistene Håkon Lærum Berg og Emil Svarstad inn for å bryne seg på de beste i landet på terrengsykkel i ungdomsmesterskapet i rundbane og kortbane.

Mesterskapet gikk av stabelen på Langsetløkka, på Kjelsås i Oslo.

Rundbanerittet hadde flere lengre strekk med flytsti, kortere gruspartier, tekniske momenter med alternative linjer, dvs. A og B spor. A spor er mer utfordrende, høyere dropp og er raskere en B spor, som er noe lenger men med enklere hindringer.

Lørdag startet med rundbane. Det var 23 startende i klasse M14 år, det skulle sykles totalt 4 runder. I terreng ritt er starten avgjørende, det ble derfor en ekstra utfordring for guttene fra Grenland. Startrekkefølgen gjenspeiler poeng man har opparbeidet seg gjennom sesongen, de med mest poeng stiller først. For landeveissyklistene fra Grenland betydde det oppstilling helt sist siden de ikke har deltatt i seedingritt på terreng i år.

Selv med høyt tempo ut fra start, var det bare å starte innhentingen. Håkon og Emil kjørte seg raskt opp og allerede etter ute på runde to, var Emil oppe på en 8 plass og Håkon på en 13 plass. Emil fortsatte den sterke kjøringen og ut på siste runde lå han som nummer 6. En god siste runde gjorde at Emil havnet på en meget sterk 5. plass. Håkon var dessverre uheldig og fikk seg en flytur over styret, noen han tapte 5-6 plasser på, kom i mål som nummer 16.

UM: Håkon Lærum Berg, GSK, under UM. Foto: Morten Berg

Søndag var det klart for kortbane, tre runder i en kortere runde med høyere tempo fra start. Håkon og Emil starte igjen sist i gruppen, men denne gangen fikk Emil en mye bedre start. Halvveis ut i rittet hadde han kjørt seg opp til en 5.plass og pallen var innen rekkevidde. Men inn mot passering fikk han punktering på forhjulet og en flytur over styret. I et så kort ritt betyr det at konkurransen er ferdig.

Håkon kjørte godt, unngikk uhell og kom inn til en sterk 15.plass.

Selv om begge hadde uhell, var de godt fornøyd, begge fast bestemt på at de neste sesong skulle kjøre flere seeding ritt for å få en bedre startposisjon.

Nå blir det et par uke med god trening, før de igjen skal ut på tur siste helgen i september. Da reiser seks ryttere fra Ungdomsgruppa til Grenland Sykleklubb til Sandnes for nye utfordringer.