Det blir igjen lov til kontakttrening for voksne breddeutøvere. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB

Har ventet 15 måneder på denne beskjeden

Normal trening og kamper er tillatt

En 15 måneder lang ventetid er over for de voksne i breddeidretten. Det blir lov for alle med kontakttrening både inne og ute. Treningskamper blir også mulig.

Det ble klart da regjeringen fredag presenterte en videre gjenåpning av Norge. Prosessen er kommet til tredje trinn av i alt fire.

Breddeidretten for utøvere over 20 år har ligget brakk siden koronapandemien rammet landet i mars i fjor. I hele denne perioden har de ikke fått trene som normalt.

Først nå får bredden endelig unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand. Toppfotballen har allerede hatt det i ett år. De nye anbefalingene gjelder umiddelbart.

– Vi åpner for breddeidretten. Dette gjelder fotball og alle andre typer breddeidrett. Det betyr at det norske folk nå kan trene både utendørs og innendørs, sier kulturminister Abid Raja (V) til TV 2.

– Idrettsforbundet er svært glade for at regjeringen endelig åpner opp for breddeidretten, noe som er helt i tråd med våre forventninger, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

Går lenger

Oppmykningen går lenger enn varslet på forhånd. I den opprinnelige trinnmodellen gjaldt lettelsene kun utendørs, men fredag fikk innendørsidretten likevel en etterlengtet åpning.

– Dette er litt mer enn det vi egentlig foreslo på trinn tre, men vi mener situasjonen gjør det mulig, sa statsminister Erna Solberg (H).

Innendørs kan det samles 30 personer i samme gruppe, mens antallet er 40 utendørs. Flere grupper kan samles på samme areal så lenge de holdes atskilt.

I tillegg er det åpnet for kamper og konkurranser innenfor samme region/krets. Kamper for voksne breddeutøvere lå i utgangspunktet inne i fjerde og siste trinn i gjenåpningsplanen.

Barn og unge har en stund fått lov til å konkurrere. Nå åpnes det også for konkurranser og arrangementer på tvers av kommunegrensene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere tilskuere

Også toppidretten fikk gode nyheter. Der får alt seriespill starte opp igjen både uten- og innendørs. Norge kan også igjen arrangere internasjonale idrettsarrangementer nå som det blir mulig å gi en begrenset gruppe toppidrettsutøvere fra utlandet unntak fra karantenebestemmelsene.

I tillegg åpnes det for vesentlig flere tilskuere. På fast tilviste plasser kan inntil 5000 publikummere fra søndag slippe inn på en utendørsarena ved bruk av adgangstest eller koronasertifikat. Normal kapasitet skal ikke overstige 50 prosent.

Uten testing og sertifikat vil det maksimalt være lov til 2000 tilskuere utendørs. Flere eliteserieklubber i fotball har signalisert at de i første omgang vil holde seg til denne grensen.

– Det er gledelig at det åpnes for mer publikum på idrettsarrangementer. Det er ikke bare utøverne som har ventet lenge, hele samfunnet har måttet vente på å få idretten tilbake, sier Kjøll.

(©NTB)