Før vi havner i tingretten skrur vi klokken litt tilbake, til da volleyballaget «Optimistene» i Skien ble startet av Røde Kors i 2014.

– Det startet etter et kinobesøk, da vi hadde sett filmen «Optimistene». Den handler om en gruppe damer mellom 66 og 98 år som møtes ukentlig for å spille volleyball. De tente oss. For mange av de som er med er «Optimistene» en veldig viktig ting i hverdagen.

NM

De fikk god starthjelp.

– Tidligere brannsjef Guttorm Liebe var veldig grei og lot oss trene i gymsalen på brannstasjonen, og siden har vi fått være her, forteller lagleder Sølvi Hauge (74).

Lørdag er det endelig klart for en ny turnering i Skienshallen, eller Optimist-NM, som det også heter. Lag fra Hamar, Bø, Drammen, Kongsvinger og Oslo kommer til Skien for å delta.

– Krav for å bli med?

– Man må ha fylt 60 år. I dag er den eldste hos oss 84 år. Som du ser er vi et inkluderende lag, og ikke proffe. Vi har det veldig moro. Her er det mye glede. To tre ganger i året reiser vi til Drammen eller Bø for å spille vennskapskamper, mens de kommer hit. Da blir det alltid en sosial samling med pizza og liknende i etterkant av kampene. Det blir det også lørdag, forsikrer laglederen, som gjerne tar imot menn også.

NM: Damegjengen i skiensoptimistene er klare for å arrangere turnering i Skienshallen lørdag. Foto: Nils Tore Olsen

Viktige oppgaver

Men i løpet av året er det langt viktigere ting som gjelder for de frivillige i Røde Kors. En del har påtatt seg oppgaver som for eksempel guider på sykehuset eller for innvandrere, vitnestøtte, besøkstjenesten, nettverksgruppe eller andre slike ting.

Laglederen er en av damene som ofte møter i retten.

– Det er veldig givende å være vitnestøtte i tingretten. Da skal vi ta vare på vitnene, både i tingretten og i lagmannsretten.

– Oppdraget er selvfølgelig veldig varierende, for noen har vært der før. Likevel er det fryktelig mange som er usikre og nervøse, så vi viser de noen plansjer om hvordan det ser ut, hvordan det fungerer i en rettssal, hvor de skal stå og i tillegg så har de også en del andre spørsmål.

HVOR: På en av de siste treningene før NM var det stor spenning under flere av ballvekslingene. Foto: Nils Tore Olsen

Mange redde

Noen trenger også ytterligere hjelp

– Noen er så redde at de har behov for at vi blir med inn i rettssalen og sitter på tilhørerbenken sammen med journalistene.

– Hvordan er det å se vitner så redde?

– Ikke noe hyggelig. Da er det ofte straffesaker med mye kriminalitet i bildet.

– Har du eller noen av de andre i Røde Kors blitt skremt?

– Nei, for det er veldig trygt der. Vi pleier å spøke med at «du ser aldri så mye politi som du ser der», sier hun lattermildt.

– Jeg har heller ikke hørt om noen andre som har blitt skremt, sier Hauge, som sammen med resten av de flinke damene forbereder helgens store høydepunkt! – Nå er vi opptatt av Optimistturneringen og gleder oss til å ta vare på deltakerne.

SMASH: Lørdagens motstandere bør se opp. Skiensgjengen kan smashe! Foto: Nils Tore Olsen