Før V75-løpene startet ble Odd Herakles takket av til stor jubel fra alle de frammøtte på «tråkka».

TAKK FOR ALT: Odd Herakles sammen med kusken Tom Erik Solberg og oppasser Josefine Eilertsen ble hyllet under påsketravet. Foto: Morten Skifjeld

Tom Erik Solberg var fast kusk på «travkongen» fra Bamble de siste årene, og i Moe Odins Æresløp viste han fram den som foreløpig ser ut til å overta kongetronen blant kaldblodsene, Tangen Bork.

Lynrask

Da starten gikk var konkurrentene sjanseløse til å svare opp Tangen Bork. Han dundret rett til tet fra sjuendesporet, og da regnet alle med at der ville han sitte. Solberg svarte først opp Stumne Fyr, men da stallkameraten Grisle Odin G.L. kom dundrende valgte eks bergenseren til manges store overraskelse å slippe føringen. Det var en taktisk fulltreffer fra Solbergs side. Da åpningen kom ut av siste sving spant bare Tangen Bork fra konkurrentene sine til enkel seier verdt 175.000 kroner, og ikke minst Norges største og flotteste pokal til vinneren. Vinnertiden ble 1.23,2.

– Løpet gikk akkurat som jeg trodde på forhånd, og hadde håpet på. Han er så kjapp i beina at ingen kunne svare ham opp fra start. Å ha en trykkende Grisle Odin G.L. utvendig for seg i løpet var heller ikke noe jeg hadde lyst til. Derfor var valget enkelt da han kom fram utvendig, fortalte Solberg om disposisjonen underveis.

– I og med at det er siste indre her på Klosterskogen viste jeg at åpningen ville komme, og Tangen Bork er mye kjappere i beina enn de fleste. Nå fikk vi åpning utvendig i stedet, og han spurtet enkelt fra de andre til slutt, sa mesterkusken.

Du kjørte Verdens beste kaldblodshest de fire siste årene Odd Herakles. Er Tangen Bork den nye travkongen?

– Det er urettferdig å sammenligne ham med Odd Herakles. Tangen Bork er veldig fersk i elitesammenheng, mens Odd Herakles var på topp i mange år. Men Tangen Bork har stoff i seg til å bli veldig god han også, avslutter Solberg

Mesterkusken fra Skien valgte samme taktikk med Ard litt tidligere på dagen, men da kom åpningen via siste indre, og dermed seier i Sigvart Larsens Minneløp verdt 100.000 kroner. Med de to storløpsseirene samt annenplass i Habibs Minneløp og annenplass i siste løp kjørte Solberg inn 335.000 kroner påskeaften.

SEIERSGEST: Tom Erik Solberg kunne knytte neven i været etter Tangen Borks oppvisning i Moe Odins Æresløp lørdag. Foto: Morten Skifjeld

Kolles supersjokk

Lars Anvar Kolle er født og oppvokst i Helgja, og startet travkarrieren hos Johan H. Undem. Nå er «cathdriveren» bosatt på Vear, men er og blir telemarking.

Lørdag tok han en av sine mest overraskende storløpsseirer da han vant Klosterskogen Grand Prix med Ole Bjørn Hoppestads High Glider. Som feltets minst spilte hest spurtet han ned favoritten Hell Patrol kort før mål til over 65 ganger i vinnerspillet, og som et sistevalg i V75.

Det ble frisk kjøring fra start der H.M. Lovely Comers stakk til tet, og som så svarte opp Z. Boko en stund før sistnevnte klarte å presse seg til tet. Hell Patrol kom etter hvert opp utvendig, og så ut til å gå mot seier på oppløpet. Da klarte Lars Anvar Kolle mesterlig å finne åpningen med High Glider, og etter en kjapp avslutning rakk han fram til seier akkurat på målstreken. Seieren var verdt 175.000 kroner, og vinnertiden ble 1.13,7.

– Dette er nok kanskje den mest overraskende seieren jeg har tatt. I alle fall i storløpssammenheng, sa en litt rørt Lars Anvar Kolle på seremoniplass

– Å vinne storløp er alltid moro, og spesielt her på banen hvor jeg startet karrieren min fortsatte han.

INNBITT FIGHT: To kusker med to hester som ga alt på oppløpet, men Lars Anvar Kolle og High Glider trakk det lengste strået i Klosterskogen Grand Prix. Foto: Morten Skifjeld

Amalie slo an tonen

Amalie Bjørbæk Martinsen viste fram Månstorps Quatro i strålende forfatning i Odd Herakles ponniløp lørdag. Etter en flott styring av 14-åringen tok de ned favoritten Skorpan C.C. i en flott og spennende duell.

Skorpan C.C. tok føringen fra start, og fikk etter hvert Månstorps Quatri opp i rygg. Siril Riseth bak Skorpan C.C. dro knallhardt i tet, men Månstorps Quatro og Amalie Bjørbæk Martinsen hang flott med. Inn mot siste sving dro sistnevnte ut et spor, og angrep i stor fart. Da svarte lederen med galopp, og siden dro Månstorps Quatro unna til sikker seier på ny rekord 2.06,2.

– Jeg er veldig glad for å få lov til å trene og kjøre en så fin ponni. Vi vant dette løpet i fjor også, men jeg synes det var mer moro å vinne i år. Da jeg dro proppene på siste bortre skjøt han til, og det var gøy å kjenne at han tok ordentlig tak i det, sa 14-åringen på seremoniplass.

JUBLET: Amalie Bjørbæk Martinsen kunne heve armene i været etter seieren i Odd Herakles ponniløp påskeaften. Foto: Morten Skifjeld
MED ARMEN HEVET: Amalie Bjørbæk Martinsen med seiersgest da Månstorps Quatro vant Odd Herakles ponniløp. Foto: Morten Skifjeld