I dag er det 100 år siden Odd stadion offisielt ble åpnet. Sankthansaften i 1923 ble den innviet med pomp og prakt. I Varden 25. juni i 1923 sto det:

«Indvielsen av Odds stadion lørdag blev en straalende fest og en mængde mennesker var paa benene, da festprocesjonen marsjerte gjennem gaterne fra Raadhusplassen og op til Stadion med "Thomassens Gutter" i spidsen. Paa Stadion hadde i mellemtiden publikum indtat sine plasser – tribunerne var paa det nærmeste fuldt besatte.»

Deretter marsjerte ulike grupper fra Odd inn på stadion».

– Ingen tvil

Finnes det noen plasser i Telemark som har skapt så mye engasjement de siste 100 årene?

Svaret på det er «nei», i alle fall om du spør Bjørn Hogstad i Odd. For åpningen av Odd stadion sankthansaften i 1923 har sørget for at ytterligere 100 år med historie er skrevet i bøkene.

– Jeg tror ikke det er noen tvil om at Odd stadion er stedet i Telemark som har engasjert flest mennesker i disse hundre årene. Enten på en gledelig måte, men også i noen tunge sportslige år. Det er bare å lese i Odds historie, så ser man det.

Hogstad har vært med i klubben i en mannsalder, og spilte opp til junioralder. Han har senere hatt flere typer verv, inkludert som styremedlem. De siste årene er det han som har ledet den omfattende jobben med å bevare historien, både skriftlig og med alle mulige effekter.

Åpen dag

Lørdag åpner han og klubben stadion, der man kan komme inni det aller helligste.

– De fleste synes jo det er veldig spennende å komme inn i garderobene og de stedene på stadion man vanligvis ikke får lov til å se. Det får alle lov til lørdag.

– Og banen åpnes også opp, slik at de som ønsker kan gå ut fra garderobene, ned trappen og ut på Skagerak Arena – akkurat slik spillerne gjør, legger han til.

Det blir også mulighet til å se den siste treningen før søndagens kamp borte mot HamKam.

– Det er først trening, så går spillerne i bussen klokken 14.00. Noen vil sikkert sikre seg autografer. Vi åpner også opp for at de voksne kan få en statusrapport om troppen fra Paco og Morten Rønningen.

For de yngste blir det også andre morsomheter.

– Det blir presisjonsskyting, fartsmåling (skudd) og selvfølgelig spille fotball. De voksne skal få en gjennomgang av historien, og se både bilder og effekter utstilt.

65.000 kroner

Odd stadion i 1923 og Skagerak Arena i 2023, er like forskjellige som klubbens to farger.

– Bare siden 1998, da taklet ble lagt på det som var hovedtribune (dagens gamle kortside), til nå er jo surrealistisk. Da banen ble snudd og Skagerak Arena ble bygget, ble forvandlingen enorm. Nå har vi et tidsriktig stadion i mange år.

8. desember 1920 ble AS Odd stadion etablert med en aksjekapital på 10.000 kroner fordelt på 100 aksjer a 100 kroner. Tomtegrunnen kostet 65.000 kroner og hele prosjektet ble kostnadsberegnet til 188 000, skriver Frode Bakken, leder av Odds historiekomité.

LES HISTORIEN OM STADION HER