17. februar døde Einar Mo av kreft i bukspyttkjertelen. Han ville blitt 60 år i april.

Mo var advokat, men på fritiden var han sterkt involvert i Ju Jitsu, der han var grunnlegger og mentor for Grenland Ju Jitsu.

– Einar var en fantastisk person! Hans engasjement for idretten var veldig stort, og det er hans fortjeneste at klubben i Grenland vokste fram, sier Rune Schou Henrichsen i Ju Jitsu Norge.

God venn

Schou Henrichsen beskriver Mo som like god både på og utenfor matta.

– Vi kjente hverandre godt. Han var en god venn og støttespiller. Det er først og fremst veldig trist for familien, men det er også dyp sorg i Ju Jitsu-miljøet.

Ju Jitsu Norge har lagt ut et flott innlegg på sin Facebook-side. De husker Mo for for hans entusiasme og treningsglede helt tilbake i 1987, da han dannet grunnlaget for å bli den kraftfulle og kunnskapsrike utøveren de kjente helt til det siste.

– Einar var en stor ressurs, både som person og for vår idrett, fortsetter Schou Henrichsen, som har gitt Varden tillatelse til å dele et innlegg Ju Jitsu Norge la ut på sine Facebook-sider.

Bildet er fra august 2022. Einar Mo er nummer to fra venstre. Foto: Privat

Her er Facebook-innlegget som Ju Jitsu Norge har publisert:

«Det var med stor sorg vi mottok beskjeden om Renshi Einar Mo sin bortgang, fredag 17. februar. Våre tanker går først og fremst til kona Kirsti og familien.

Ju Jitsu Norge har mistet en betydelig utøver og instruktør. Vi som har vært så heldig å få kjenne Einar, har mistet en nær, god venn og støttespiller.

Renshi Einar begynte sin Ju Jitsu karriere i Oslo Ju Jitsu Klubb i 1987. Han startet sammen med kona Kirsti. De studerte begge juss på den tiden. Vi som var instruktører og utøvere i OJJK den gangen husker Einar for hans entusiasme og treningsglede. Her dannet han grunnlaget for å bli den kraftfulle og kunnskapsrike utøveren vi alle kjenner.

Einar hadde noen års opphold fra trening pga. familieliv og advokatpraksis. Etter en del år flyttet han hjem til Skien og i 2008 etablerte han sin egen klubb, Grenland Ju Jitsu klubb. Her utviklet han et veldig bra treningsmiljø, med mange flinke utøvere.

Einar var alltid åpen og nysgjerrig og ute etter å lære noe nytt, men han var alltid bevisst sin forankring og sin lojalitet til Ju Jitsu Norge systemet. Han var opptatt av å formidle klassisk Ju Jitsu som selvforsvar og kampkunst, samt å formidle kunnskap omkring dens røtter og historisk kontekst. Mange av oss har hatt glede av Einar sine treningsøkter, bla med tema selvforsvar mot kniv.

Etter hvert forlot Einar advokatpraksisen og gikk over til forsking og undervisning. Som dosent i juridiske fag ved Universitetet i Sørøst-Norge, skrev han flere lærebøker innenfor sitt fagfelt.

Mange Ju Jitsu utøvere, og utøvere av andre kampsporter, forbinder Renshi Einar med Ju Jitsu Norges sommerleir i Langesund. Fra og med 2017 sto han og Grenland Ju Jitsu Klubb som arrangører av denne i samarbeid med Ju Jitsu Norge.

I oktober 2021 fikk Einar konstatert kreft i bukspyttkjertelen, en diagnose med svært dårlig prognose. Dette stoppet ikke Einar fra å engasjere seg. Han var opptatt av at Grenland JJK skulle drives videre og at sommerleiren i Langesund skulle gå sin gang. Han fortsatte å skrive artikler og kommentarer om selvforsvar, nødverge, trening og motivasjon, etc. Han ga også ut boken «Self defence by Ju Jitsu», høsten 2022.

På tross av mange harde runder med behandling, var Einar til stede på Ju Jitsu Norge Sommerleir i Langesund 2022. Der ble han gradert 4. Dan Ju Jitsu og tildelt instruktørtittelen Renshi.

Så sent som 12. januar 2023 publiserte han artikkelen «ikke bry deg om ting du ikke får gjort noe med» om den 300 år gamle japanske boken om krigerfilosofi «Hagakure.»

Da Kyoshi Rune Schou Henrichsen var på besøk i Grenland 14. januar 2023, deltok Einar på matta ….

Renshi Einar Mo var alltid villig til å dele av egne erfaringer og ikke minst god til å lytte til andres. Kyoshi Rune og Shihan Karl-Fredrik har hatt mange gode samtaler med Einar, helt opp til det siste.

Takk Einar, for alt du har bidratt med og alt du har betydd for oss <3»