Den nye håndballsatsingen mellom Urædd og Herkules er godt i gang. Nylig ble det klart at Anstein Engravslia blir hovedtrener. Nå er det nye interimsstyret på plass i Grenland Topphåndball. Planene for å sette Grenland og Telemark tilbake på håndballkartert (herrer) ruller videre.

– Vi har holdt på med dette lenge. Allerede før 1. mai i fjor jobbet vi for å danne en felles klubb. Da var tidsplanen for stram til å klare det. Men vi satte oss et mål. Det var at Urædd skulle rykke opp til 1. divisjon, mens Herkules skulle beholde plassen i 2. divisjon. Det klarte vi! Så har vi jobbet på i etterkant for å få ting på plass, særlig siden nyttår. Jeg er veldig stolt over at vi har etablert en ny håndballklubb, som skal være en satsing og tyngdepunkt for herrehåndballen i Grenland. Og forhåpentligvis for hele Telemark om få år, sier Thor Eystein Nordby, som er leder av interimsstyret.

3-3,5 millioner

Den første sesongen har Urædd og Herkules i fellesskap garantert for inntekter og kostnader for den nye samarbeidsklubben. Jobben med å starte store langsiktige sponsorer er i gang. Geir Friberg er kanskje den i klubbene med aller best sponsorkunnskap. Han regner med at de store ikke har låste dører.

– Odd har vært gode på de store tunge selskaper i industrien, som for eksempel ABB, Skagerak, Sparebank 1 med flere. Vi ønsker selv å ha med disse store lokale aktørene, og regner med at vi får komme på innsiden av døren for å få presentere vårt prosjekt, sier han.

– Vi har hatt lojale sponsorer i moderklubbene fram til i dag, og noen er sammenfallende. Flere vil være med videre, og enkelte vil sponse breddeklubben. Det er en kabal som skal gå opp, men vi skal jobbe for å finne gode løsninger for at sponsorene skal få være med på den delen de vil, enten i den nye satsingsklubben. Eller kun i den kubben de har vært med i, fortsetter Friberg.

– Jeg tror på at næringslivet i Telemark ønsker topphåndball på herresiden. Vi er jo avhengig av det, tilføyer Bjørneboe.

– Hva blir budsjettet?

– 3-3,5 millioner. Det er nok rundt to millioner mer enn hva vi samlet hadde i sesongen som var, men det skal dekke mer enn bare A-laget. Det gjelder jo 1. divisjon, 2. divisjon, 20-årslag og Lerøy-lag (18 år), svarer Friberg.

SATSER: Thor Eystein Norby er leder av interimsstyret. Foto: Nils Tore Olsen

To haller

Den nye håndballklubben har ikke et naturlig hjem. Grenland topphåndball vil derfor spille halvparten av kampene i forskjellige byer.

– Planen er å dele sesongen i to. Den ene halvdelen spiller 1. divisjonslaget i Skienshallen, mens 2. divisjonslaget spiller i Porsgrunn arena. Så bytter man etter nyttår. Hvem som starter hvor, vet vi ikke akkurat nå. Men det blir delt opp, sier Bjørneboe.

– Hvorfor det?

– Det er mye følelser i sving og vi ønsker å engasjere publikum i byene. Vi er jo en klubb for begge, og da er det lurt å dele oss opp. I alle fall i starten. I tillegg skal jo moderklubbene står for arrangementene. Da er det best i hallen de vanligvis holder til.

– Hva er det sportslige målet?

– Vi har naturligvis som mål å komme opp på samme nivå som Gjerpen (eliteserien).

– Hvor langt fram er det til målet?

– Vi har ikke tidfestet det, men med de rette folkene bak bør det ikke være så mange år. Det er jo sånn at vi må bygge en solid grunnmur, med de rette folkene til å drive klubben, en solid spillerstall, et godt trenerteam, riktig klubbdrift osv. Men det bør ikke være så mange årene. Mindre enn fem.

Klubbfølelse

En helt ny satsingsklubb betinger også at den blir tatt imot med åpne armer av flere leirer.

– Tror dere at folk vil bli glad i den nye klubben?

– Ja, fordi vi tror at den nye klubben kommer til å prestere så bra og vil bli et naturlig samlingspunkt. Men det er selvfølgelig viktig at vi som sitter rundt dette bordet, fra Herkules og Urædd, gjør dette i et troverdig fellesskap. Og hvis resultatene deretter kommer, så vil folk bli glad i den nye klubben, tror Norby, som innstendig ber de med håndball i hjertet om å bli med.

– Jobben framover blir selvfølgelig å få ballen til å rulle, men vi ønsker også å trekke til oss nye ressurspersoner til klubben. Alle som sitter her, har også en annen klubb å drive. Vi skal fortsatt ha en god satsing på bredden og kan ikke utarme bredden for å klare dette. Tanken er at Urædd og Herkules skal ha en fot hver inn i den nye klubben, og at vi klarer å tiltrekke oss nye folk. Vi har vært i dialog med en del mennesker, hvor noen sitter litt på gjerdet for å se at vi kommer i gang. Jeg håper at vi nå som vi lanserer prosjektet åpner for at nye navn vil komme til. Det trenger vi. Det trenger håndballen i Grenland og Telemark.