ÅPNE: Idrettspresident Berit Kjøll vil ha lettelser for idretten allerede i neste måned. Foto: Terje Pedersen

Krever ekstra lettelser - mener gjenåpningsplanen er dårlig

Har levert en liste med krav til Abid Raja og co.

Idrettspresident Berit Kjøll mener regjeringens gjenåpningsplan for idretten er utilstrekkelig og ber om ekstra lettelser på trinnet som er varslet i mai.

Det fremkommer i en pressemelding fredag. Norges idrettsforbund har også sendt et brev til Kulturdepartementet med innspill til gjenåpningsplanen. Brevet er underskrevet av generalsekretær Karen Kvalevåg.

Trinn to

Trinn to av regjeringens gjenåpningsplan skal etter planen iverksettes i neste måned. Så sent som på en pressekonferanse torsdag antydet regjeringen at tidspunktet blir i siste halvdel av mai.

Idretten henviser på sin side til at det er varslet en hovedregel på tre ukers mellomrom mellom hvert trinn i gjenåpningsplanen. Trinn én ble iverksatt 16. april, hvilket gjør at Kjøll & co. forventer nye lettelser tidlig neste måned.

Da mener i tillegg idrettspresident Berit Kjøll at planen som er lagt må forseres, slik at idretten får lempet mer på sine smittevernbegrensninger enn det som ligger inne i gjenåpningsplanen.

Les også
Nå har Odd brukt for Frode Johnsen igjen

Klare krav

Idrettspresidenten er tydelig på at hun forventer at det kommer gode nyheter både for barne- og ungdomsidretten, breddeidretten for voksne og toppidretten.

Konkret ber Kjøll regjeringen om følgende lettelser på trinn to:

* Barn og unge under 20 år kan delta på arrangementer både innendørs og utendørs på tvers av kommunegrensene.

* Voksne i utendørs kontaktidretter gis unntak fra regelen om minst én meters avstand der dette er nødvendig for å utøve aktiviteten.

* Antallsbegrensningen for organisert trening innendørs for voksne bør økes til 20 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand. Videre må det tydeliggjøres at det er mulig for flere grupper à 10/20 personer å oppholde seg på samme treningsareal samtidig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* For både barn, unge og voksne bør idrettslagstilhørighet være avgjørende for aktivitet, ikke kommunetilhørighet. Regler og anbefalinger som begrenser aktivitet til kommunen, bør endres til idrettslaget, siden mange er medlem av et idrettslag i en annen kommune.

* Toppidrettsutøvere og deres støttepersonell må gis unntak fra dagens innreisekarantene-bestemmelser etter å ha gjennomført arbeidsreiser.

Les også
Vil ha tidligere banktopp inn i Odd-styret

Viktig med lettelser

Kravet om at barn og unge skal kunne konkurrere på tvers av kommunegrenser ligger i utgangspunktet inne på tredje trinn av regjeringens gjenåpningsplan. Idretten ber altså nå om at lettelsen kommer allerede på trinn to.

Idrettspresidenten argumenterer her med at barn og unge må få åpning for å konkurrere «innenfor særidrettenes naturlige konkurransesoner».

– Dersom barn og unge skal prioriteres, må det også oppleves slik. Derfor er disse lettelsene nå svært viktige, sier Kjøll og legger til:

– Dersom myndighetene ikke ønsker å åpne opp for arrangementer på tvers av kommunegrenser for all barne- og ungdomsidrett, bør det som et minimum åpnes opp slike arrangement for alle utendørsidretter, inkludert kontaktidrettene.

Les også
Millionoverskudd til tross for at 20 millioner forsvant

Alvorlig for helsen

Idrettspresidenten mener at smittesituasjonen og farten i vaksinasjonsprogrammet bør gi åpning for kontakttrening for voksne i breddeidretten. Her får hun støtte av landslagssjef i fotball, Ståle Solbakken.

– Det er på tide å komme i gang med breddeidretten. Jeg har jo kontakt med et par idrettsmiljøer, og jeg er bekymret for at mange vil slutte med sin idrett dersom vi snart ikke åpner opp. Det er alvorlig for idretten, men også alvorlig for folks fysiske og mentale helse, sier han.

Idrettsforbundet ber også om karantenetilpasninger for toppidretten. Det henvises til at dagens karanteneordning utgjør store utfordringer for «utøvernes treningsforberedelser og konkurranseevne».

– Innreisekarantenen hindrer deltakelse i viktige konkurranser, gjør nødvendige treningsforberedelser svært krevende, og vil i verste falle redusere våre medaljesjanser under Tokyo-lekene og i andre internasjonale mesterskap, sier Kjøll.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De utsatte sommerlekene i Japan innledes 23. juli. Paralympics-starten går etter planen 24. august.

Les også
Kommer med alternativ plan: – Vi kan ikke sitte og vente

Jobber på spreng

I går sa leder av NFF Telemark, Gaute Brovold, at de ikke får gjennomført barne- og ungdomsfotballen som planlagt. Nå jobbes det på spreng med alternativ plan.

– Koronasituasjonen gjør det svært komplisert å organisere seriespill denne våren. Myndighetene har lagt restriksjoner på all idrettsaktivitet, blant annet restriktive kommunebegrensninger som er til hindrer for å organisere normal kampaktivitet, sier NFF Telemarks daglige leder, Gaute Brovold.

Nå jobbes det dermed på spreng for å få på plass en alternativ plan for seriespill for barne- og ungdomsfotballen. Den starter tidligst 24. mai.