Sondre Rossbach er tatt ut på A-landslaget.
Sondre Rossbach er tatt ut på A-landslaget. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Landslagssjefen: – Har vært eliteseriens beste

Mens Rune Almenning Jarstein er ute med skade, er Sondre Rossbach tatt ut i A-lagstroppen for første gang. Etter uttaket vanket det skryt av landslagssjefen.

Sondre Rossbach er tatt med som én av tre keepere i troppen.

– Det er sinnssykt stort, selvfølgelig, sier Sondre Rossbach i en kommentar til uttaket.

Visste ingenting

Odds førstekeeper er med for første gang på A-landslaget, og ble overrasket da han så sitt eget navn på TV-sendingen.

– Ja, jeg hadde ikke hørt noe før da, så det var overraskende. At jeg ikke visste det på forhånd, gjør det ekstra gøy, legger han til.

Han er med fordi både Rune Almenning Jarstein og Ørjan Håskjold Nyland er ute med skade.

André Hansen er tilbake på det norske landslaget.
André Hansen er tilbake på det norske landslaget. Foto: NTB Scanpix

– Etter at jeg var ferdig med U21-landslaget så har jeg ventet på en slik mulighet, sier Rossbach.

Han ser at det er flere foran ham i køen på landslaget.

Eliteseriens beste

– Nå er skadesituasjonen slik at det åpnet seg en mulighet for meg. jeg har lenge hatt som mål å stå for A-landslaget, og jeg er glad for å bli med. Jeg er først og fremst med for å lære, sier førstereisgutten fra Odd.

Landslagssjef Lars Lagerbäck er full av lovord om utviklingen til Sondre Rossbach.

– Vi hadde Bråtveit (Per Kristian, red. anm.) inne i forrige kampen og nå synes vi Sondre, sammen med André, har vært klart eliteseriens beste. Frode har hatt et ord med i denne sammenhengen, men jeg deler hans oppfatning. Med de her unge keeperne synes jeg det kunne være bra å rotere litt med tanke på framtiden, slik at de kan få enda mer erfaring og være med for å kjenne på og lære hvordan vi spille, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også André Hansen

På landslaget blir det et gjensyn med tidligere keeper-kollega André Hansen.

Tidligere Odd-keeper André Hansen ga opp landslaget etter å ha havnet i skyggen av Rune Almenning Jarstein og Ørjan Nyland år etter år. Nå er RBK-keeperen klar for et gjestespill.

Mandag var han som ventet med i troppen til EM-kvalkampene mot Romania (7. juni i Oslo) og 10. juni (i Torshavn).

Det er også Sten Grytebust, mannen som har blitt andrekeeper på landslaget i løpet av det siste halve året.

Hva velger landslagsledelsen ved hovedtrener Lars Lagerbäck og keeperansvarlig Frode Grodås? Kaster de Hansen rett inn på laget? Eller er det Grytebust som rykker opp?

– Vi har en «deal» med André at han stiller opp når han det er behov. Det er det denne gangen. Du kan diskutere om det riktig å ha med spillere på slike vilkår, men det er bra at han stiller opp, sa landslagstrener Lars Lagerbäck.

– Betyr dette at han stiller fra start?

– Nei. Vi går alltid inn med tanken om at alle kan spille. Det er ingenting som er forutbestemt. Sten (Grytebust) har kanskje en fordel siden han har vært med så mye, men André skal inn og føle at han har en sjanse, sa Lagerbäck.

Pause

Hansen har vært Rosenborgs beste spiller de siste årene, men han ble aldri foretrukket på landslaget. – Jeg følte ikke at jeg fikk en fair sjanse, sa han da han hoppet av i fjor.

– Jeg følte ikke at jeg fikk en fair sjanse, sa han da han hoppet av i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mente at å bruke 50 døgn i året på landslaget, ikke var verdt det så lenge det ikke kom opp en mulighet til å spille seg forbi Almenning Jarstein og Nyland.

I fem sesonger var Hansen lojal i andre rekke. Ved siden av fotballen har han også skaffet seg høyere utdanning. Hjemme har han også et lite barn å tenke på.

RBK-spilleren holdt en åpning oppe for en retur til landslaget dersom det oppsto «en krise».

Uaktuell

Det åpenbare førstevalget Almenning Jarstein er uaktuell til de kommende kampene. Han ryddet opp i et trøblete kne like før Bundesliga-sesongen var over.

Telemarkingen ønsket å være klar til sesongoppkjøringen med Hertha Berlin. Klubben får ny trener om ikke lenge.

Nyland er på vei tilbake etter at han rev av en akillessene for noen måneder siden.

Norge trenger seks poeng de kommende ukene for å ha et visst håp om å gå videre til EM via gruppespillet. Spania er storfavoritt til å ta førsteplassen med Sverige som en antatt toer.

Dette er troppen:

Landslagssjef Lars Lagerbäck har tatt ut følgende 24 spillere til EM-kvalifiseringskampene mot Romania og Færøyene.

Målvakter: Sten Grytebust (OB), André Hansen (Rosenborg), Sondre Rossbach (Odd).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utespillere: Kristoffer Ajer (Celtic), Haitam Aleesami (Palermo), Omar Elabdellaoui (Olympiakos), Martin Linnes (Galatasaray), Birger Meling (Rosenborg), Håvard Nordtveit (Fulham), Sigurd Rosted (Gent), Stefan Strandberg (FK Ural Jekaterinburg), Jonas Svensson (Alkmaar), Sander Berge (Genk), Mats Møller Dæhli (St. Pauli), Mohamed Elyounoussi (Southampton), Markus Henriksen (Hull), Stefan Johansen (Fulham), Martin Ødegaard (Vitesse), Fredrik Midtsjø (AZ Alkmaar), Ole Kristian Selnæs (Shenzhen), Bjørn Maars Johnsen (Alkmaar), Tarik Elyounoussi (AIK), Ola Kamara (Shenzhen), Joshua King (Bournemouth).

Norge møter Romania 7. juni på Ullevaal og Færøyene borte 10. juni.