Med dårlig samvittighet lover minister Torbjørn Røe Isaksen (t.v.) å ta opp igjen om differansen på støtte til toppidrettsgymnas. Det er godt nytt for Alv Øystese og TTG.
Med dårlig samvittighet lover minister Torbjørn Røe Isaksen (t.v.) å ta opp igjen om differansen på støtte til toppidrettsgymnas. Det er godt nytt for Alv Øystese og TTG. Foto: Tom Arne Borgersen

Ministeren har dårlig samvittighet

Minister Torbjørn Røe Isaksen lovet å utjevne tilskudd til toppidrettsgymnas i 2013. Seks år etter har ministeren dårlig samvittighet.

For fortsatt skiller det mye mellom de som får mest og minst. Telemark Toppidrett Gymnas (TTG) er blant dem som får minst i støtte per elev.

Mens 2018-tallene viser at NTG Bærum får 25.315 kroner per snute, får TTG i Skien 18.086 kroner. I 2013 skilte det bortimot 14.000.

Minnet ham på det

– Vi fikk tettet gapet litt da jeg var kunnskapsminister, og jeg får litt dårlig samvittighet når de minner meg på det, sier Torbjørn Røe Isaksen, som var på besøk hos TTG torsdag ettermiddag.

Rektor ved gymnaset for toppidrettsskolen, Alv Øystese, etterspurte hvorfor det fortsatt skiller omkring 7.000 kroner.

I 2013 tok Øystese det opp med Isaksen på et møte på Skagerak Arena. Da sa Røe Isaksen at det ikke skal være slik.

TTG, som da het Toppidrettsgymnaset i Telemark (TiT), fikk 9.000 i støtte per elev, mens andre fikk opp mot 23.000.

– Jeg må innrømme at det har vært mye annet nå, men det er ikke noe tvil om at det er urimelig fordi det er en ren forskjellsbehandling. Det er noen få skoler som får mer, og det bør ikke være sånn, legger ministeren til.

MÅ KANSKJE DANSE NAKEN PÅ SKAGERAK ARENA

For ordens skyld, Torbjørn Røe Isaksen er ikke lenger kunnskapsminister, men næringsminister.

Skal prate med minister

– Selv om det ikke er mitt departement nå, føler jeg at jeg må ta det fram i pannebrasken. Jeg kommer til å prate med Jan Tore Sanner, sier minister Røe Isaksen.

TTG-rektor Alv Øystese trekker fram problematikken med ujevn tilskuddsordning hver gang det byr seg en mulighet.

Torsdag var en slik mulighet da Torbjørn Røe Isaksen møtte ledelsen ved TTG igjen, fikk treffe Odds gatelag, se på hvordan Odd løser problematikken med gummigranulat på kunstgressbanene, samt å få et innblikk av strømproduksjonen på taket av Skagerak Arena.

– Ja, vi benytter egentlig enhver sjanse til å ta opp dette, og det har vi gjort i minst seks år nå. Vi tar det med oss i alle runder med stortingskomité og enkeltpartier. Vi har for så vidt også satt Virke på saken, så vi får se litt om det løsner en liten propp der og, sier rektoren som også håper at torsdagens prat med Røe Isaksen kan føre til endring.

– Det var positive svar, smiler rektoren.

Og ministeren bekrefter: – Ja, jeg er på, og det er godt å bli minnet på det.

Historisk forklaring

Hvorfor det historisk slår ulikt ut for forskjellige saker, kan forklares med når skolene ble etablert.

RISA SERVERTE FOR NORGE

– Det er ingen logisk begrunnelse for en skjevfordeling, annet enn historisk. Skjevfordelingen kommer rett og slett av de to store aktørene, NTG og Vang, ble etablert for 30 år siden. Vi kom for snart 15 år siden. Så har da vår tilpasning underveis vært noen rammer som har ligget der, og så har ikke vi fått utjevnet dette av en eller annen grunn, sier Øystese videre.

Man mener potten burde vært delt likt, om så noen måtte gå ned.

– Jeg skjønner at det er en utfordring, men når en først gir noen en godkjenning, så må en også gi de samme rammebetingelsene, sier han på samme måte som for seks år siden.

Da Toppidrettsgymnaset i Telemark (nå Telemark Toppidrett Gymnas) ble godkjent av Olympiatoppen, og ble støtteberettiget, hadde skolen om lag 125 elever. Siden den gang er ordningen med toppidrettsstøtte til toppidrettsgymnasene endret til å gjelde per skole. TTG har mer enn doblet antall elever ved skolen siden da.

– Håper de tar tak

Nå håper Øystese at regjeringspartiene tar tak.

– Jeg synes de som har sittet i posisjon så lenge faktisk bør ta ansvar for hele situasjonen.

TTG får halvannen million kroner mindre enn sammenliknbare skoler.

FIKK "VERBAL RUNDJULING" AV GAMBLERE

– Vi prøver å utnytte ressursene våre best mulig. Det er vanskelig å peke på en ting, men man kutter litt her og litt der generelt i tilbudet. Så er vi så stolte at vi gir alt vi kan for å opprettholde kvaliteten tilbudet skal ha, men alle ser at halvannen million kroner i pluss i rene driftsinntekter får en konsekvens, sier han.

Til tross for det: Gymnaset leverer både sportslig og på skolebenken.

– I år var det usedvanlig godt. Vi ga fra oss et avgangskull uten stryk. Det tror jeg neppe er mange andre gymnas i landet som kan vise til, sier han.