MYE BRA: Hans Petter Mathisen satset på de to korteste konkurransene i Vest-Telemark og viste nivå. Om knapt to måneder er årets viktigste konkurranse, NM mellomdistanse. Foto: Erik Borg

Null sikt var null problem i fjellet

Tåka var til tider særs tett da over 500 orienteringsløpere skulle finne fram oppe på snaufjellet under Vinje 2-dagers. Dag ble nærmest til natt. Hans Petter Mathisen måtte bruke kompasset ekstra.

– Er det ikke snakk om nattorientering, undret Anders Øksenholt, opprinnelig fra Skien, på vei til start.

Starten var i tregrensa. Under løpets gang lå de fleste poster fra 1000 til 1200 meter over havet oppe på snaufjellet.

Av og til var det brukbar sikt. Andre ganger var det bare noen meter å se fram for seg i Silkedalen på Rauland.

BRØDRE: Arve (til venstre) og Glittum går igjennom kartet. Arve var helt i toppen i herrer 60 år. Inge er leder for Skeidi som var nest største telemarkslag med nesten 20 deltakere. Kun Porsgrunn var større av lagene fra Telemark. Foto: Erik Borg

– Da det var som tettest var det rundt 15–20 meter sikt. Det var litt nattorientering. Du måtte brukte kompasset ekstra, sier Hans Petter Mathisen.

Nest beste

Porsgrunnsløperen ble nummer sju i fellesklassa for junior og senior og var nest beste telemarking etter å ha tatt det med ro. Christian Wiig Bøen, som løper for Kristiansand, kom på femteplass.

På Øyfjellsprinten ble det andreplass til Mathisen. På den andre dagen av Vinje 2-dagers ble det fjerdeplass. Som på Øyfjellsprinten var det et par minutter fram til Anders Nordberg.

– Anders har vært på et mye høyere nivå enn jeg har vært noen gang. Han er fortsatt god. Jeg tar ikke differansen så tungt, sier 28-åringen.

På den siste konkurransen kunne dessuten differansen forklares med et mindre heldig veivalg. Han løp for mye rundt og fikk mye bløtmyr under beina på et langstrekk.

– Hva gjør at du velger feil når du har orientert i over 20 år?

– Jeg er ivrig og vurderer av og til for lite.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hadde det vært NM, ville du ha vurdert rett?

– Jeg ville nok ha tatt avgjørelsen enda raskere og tatt det samme valget.

Etter å ha vært løpende trener i Fredrikstad i noen år var det fra i fjor høst igjen studier i Trondheim.

HOLDER NIVÅET: Det er noen år siden Anders Nordberg satte sluttstrek for toppsatsingen, men han trener fortsatt mye og er nok ikke langt bak landets beste. Foto: Erik Borg

Uvanlig veteran

Anders Nordberg sprang de to korteste distansene i Rauland og sto over langløpet både av familiære grunner og med tanke på kneet som ble operert i fjor. Han fikk en seier og en andreplass.

– Det var gøy å løpe, flotte omgivelser, lett å ta seg fram og myk skogsbunn, sier Nordberg.

Skienskaren, som er løpende trener i oslolaget Nydalen og er blitt 42 år ung, ble norgesmester senest for ett og et halvt år siden. Tittelen kom på natta. I dagslys var han to sekunder fra å vinne mellomdistansen. Nettopp den distansen satser han på også i år. Mellomdistanse-øvelsen er i Trøndelag i september.

– Målet er være blant de seks beste, og jeg må jobbe bevisst framover for å kunne klare det. I år blir det tøffere konkurranse siden kongepokalen er satt opp på den distansen i år. Siden sesongen er blitt som den er blitt, blir det kanskje sesongens viktigste konkurranse for alle landslagsløpere, sier Anders.

Han trener fortsatt ofte to ganger om dagen. På det beste er nivået fortsatt svært høyt selv om han både er trener og småbarnsfar til tre.

RASKE BEIN: Birk Bjaadal Winberg fra Skeidi springer fort. Foto: Erik Borg

– Hva må til for å nå toppen – og slå deg?

– Det må trenes kvalitet. Selv har jeg tro på å trene orientering i konkurransefart. Orienteringen må dessuten være det viktigste i tilværelsen og styre både hverdag, trening og bosted, sier Nordberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trenergjerningen har forløpt fint i år. Utøverne har vært motivert.

– Men vi har mistet samlinger, konkurranser og det sosiale.

Nye mål i hverdagen

Hans Petter Mathisen har hatt som mål å bli blant landets absolutt fremste. Nå studerer han på fulltid.

– Også for meg er mellomdistansen på NM-uka et stort mål. Jeg sikter også mot topp seks, i fjor ble jeg nummer fem. Anders kan endre målet til topp tre.

– Hva slags mål har du for idretten?

– Løpe bra stafetter og individuelt enkelte ganger og bli en gammel supermosjonist, smiler Mathisen.

NESTOR: Magne Klovning, Porsgrunn, deltok selvfølgelig på Vinje 2-dagers selv om han på vei mot mål undret med et smil undret hvorfor han deltok frivillig på langdistansen i Silkedalen. Foto: Erik Borg

Bommet ikke til tross for dugg

Oddvar Byggland fikk ingen nytte av brillene, men han vil ikke gi dugging skylden for en storbom. Det var heller det at det tok litt av i skogen.

– Jeg gikk rett i de tre første postene. Så bommet jeg kanskje en halvtime. Etter den gode starten var jeg ikke nøye nok, sier Byggland.

82-åringen ble sterkt oppfordret av sønnen Asbjørn Byggland om å komme til start på Øyfjelløpet. Veteranen fikk etteranmeldt seg rett før start. Rett etter målgang mente 82-åringen at det måtte være 20 år siden forrige løp. Etterhvert trakk sprekingen i fra noen år.

GOD TAKT: Oddvar Byggland er en spreking. Veteranen fra Høydalsmo IL orienterer i herrer 80 år og eldre. Foto: Erik Borg

Noe å flire av

Han kom på tredjeplass i herrer 80 år og eldre. Klubbkamerat Olav Mostaul tok andreplassen. En del minutter skilte mellom karene fra Høydalsmo IL.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var moro å være med igjen. Den store bommen på den fjerde posten gav meg noe å flire av, smiler Oddvar.

– Det var vått i skogen og også lett regn på Øyfjelløpet. Det kunne ikke være lett å bruke brillene?

– Nei, de var de i grunn ingen nytte i. De dugget.

Klarte å lese

– Det var ikke rart at du bommet?

– Jeg klarte å lese kartet uten briller. Jeg kan bare skylde på meg selv for bommen.

Om det er blitt få o-løp de siste årene, setter han ut tur-o-poster og holder seg i fysisk aktivitet stort sett hver dag.

– Jeg har hatt vondt i en akillessene og sykler mest, sier veteranen fra Høydalsmo IL.

Med vel 500 deltakere er Fjelløpet i Vinje ett av de største o-løpene hittil i år i Norge.

LOKALT TALENT: Sigrid Fugleneb Aamand fra IL Dyre Vaa var av de aller beste i jenter 11–12 år. Foto: Erik Borg