annonse

Satte ny rekord, og to klubber ble trukket i poeng

NULL TRØBBEL
NULL TRØBBEL: Odd har fått fornyet lisens. (Foto: NTB Scanpix)

Eliteserien og OBOS-ligaen går så det suser, og satte ny omsetningsrekord igjen. Samtidig ble det poengtrekk for to klubber.

Tom Arne Borgersen

Det ble statusen etter at Norges fotballforbund har hatt gjennomgang av klubbenes økonomiske situasjon.

Dette er pressemeldingen fra Norges Fotballforbund:

Eliteserien og OBOS-ligaen setter nok en gang omsetningsrekord, og har bikket 1,9 milliarder. Samtidig har de to ligaene kun hatt høyere driftskostnader en gang tidligere, tilbake i 2008 (da også med to færre klubber). Etter inntekter fra salg av spillere viser resultatet et overskudd på 51 millioner.

LES OGSÅ: Odd fikk noe å juble for selv om de hadde fri

– Det underliggende bildet viser at noen klubber gjør det veldig bra, mens andre sliter noe med å oppnå økonomisk bærekraft. Klubber som drifter i ubalanse må justere kursen. Ellers er det positivt at vårt finansielle oppfølgingssystem nå er etablert skikkelig på PostNord-nivå. Klubbene er positive til den nye ordningen, men noen har en god jobb å gjøre, sier seksjonsleder for klubbstøtte i NFF, Rune Nordhaug.

To lag trukket poeng

Strømmen og Nest-Sotra har blir trukket ett poeng hver for ikke å ha nådd sine delmål i det finansielle oppfølgingssystemet. Strømmen har påklaget avgjørelsen. Videre er Raufoss, Mjølner, Stjørdals-Blink og Moss ilagt en irettesettelse for ikke å nå sine delmål. Nardo er ilagt to irettesettelser for brudd mot delmål på to forskjellige handlingsplaner i forhold til økonomi.

Raufoss, Ull/Kisa, Levanger x 2, Nardo, Stjørdals-Blink, Kvik Halden og Vålerenga (kvinner) er pålagt å lage nye handlingsplaner for å rette opp i forhold av økonomisk karakter.

To nye klubber rapporterte i rød kategori i OBOS-ligaen: Ull/Kisa og Levanger. Alle klubbene i Eliteserien er i gul eller grønn kategori.

I Toppserien rapporterte Vålerenga i rød kategori, mens resten av klubbene ligger i gul eller grønn kategori.

PostNord-ligaen har seks klubber i rød kategori: Levanger, Moss, Nardo, Stjørdals-Blink, Fram og Hønefoss.

Ønsker bedre resultater

– Jeg er glad for at det ikke er noen klubber i rød kategori i Eliteserien, men jeg er ikke fornøyd med at klubblisensnemnda må ilegge flere reaksjoner denne gangen. Totalt 79 klubber er vurdert og kategorisert av NFF. Det har gitt åtte nye reaksjoner og åtte nye pålegg av handlingsplaner. Klubblisensen bidrar til bedre styring og bedre økonomisk disiplin. Målet er at vi får enda flere klubber i gul og grønn kategori fremover, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Toppserien har et resultat før finans på 12,7 millioner, mens etter finans er underskuddet -6,3 millioner. De fleste klubbene balanserer økonomiene sine. Toppserien hadde en rekordhøy omsetning på 206,9 millioner i 2018.

Rosenborg, Molde, Brann, Haugesund og Kristiansund ble innvilget UEFA-lisens for deltagelse i UEFAs konkurranser i 2019/20. Kristiansund har ikke behov for lisensen, da de ikke er sportslig kvalifisert til UEFAs klubbkonkurranser.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.