annonse

Snøvær stenger veien tre dager før verdens beste syklister skal passere

SYKKEL OG SNØ?:
SYKKEL OG SNØ?: Alexander Kristoff og de andre toppsyklistene kan få en enda større utfordring på etappen forbi Gaustatoppen.

Om tre dager skal flere av verdens beste syklister syklet fra Skien til Rjukan via Gaustatoppen. Tirsdag ble veien forbi Telemarks høyeste fjell stengt på grunn av snø og vind.

Martin Øyvang

Onsdag går startskuddet for årets utgave av sykkelrittet Tour of Norway. Den første etappen går fra Årnes til Sarpsborg, før syklistene skal spurte om seieren i Langesund på den andre etappen.

Den tredje etappen fra Skien til Rjukan, forbi Gaustatoppen, blir sett på som den tøffeste og mest spektakulære.

Stengte veien

Nå kan den bli enda tøffere enn ventet.

Tirsdag ble nemlig fylkesvei 651, Tuddal - Svineroi, stengt for trafikk. På grunn av et kraftig snøvær. Dette er veien forbi Gaustatoppen som skal ta syklistene over fjellet mot Rjukan.

– Det er et kraftig uvær på fjellet. Mye snø i kombinasjon med mye vind, gjør at det har bygget seg opp store fonner. Foreløpig har vi gitt opp brøytinga på stedet. Det faller like mye inn i veibanen så fort man har brøytet, sier trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, Arne Kleiv.

Anbefaler piggdekk

At det kun er tre dager til Alexander Kristoff & co skal sykle på veie gir en liten grunn til bekymring.

– Vi håper jo ikke at dette blir langvarig. Men det er klart at det er en viss fare for at det kan snø. Så de får legge om til piggdekk på syklene og bilene underveis, sier Kleiv.

Sikkerhetssjef for Tour of Norway, Bjørn Erik Tuv, sier at de fortsatt har et godt håp om at etappen fra Skien til Rjukan skal gå som normalt.

– Det er klart at det er smått bekymringsfullt når vi hører at det er meldt om 25 centimeter med snø der oppe i løpet av dagen. Men heldigvis ser det ut til at været skal bli litt bedre utover uka, og at fredagen blir flott og solfylt. Det er jo det vi håper, at vi får vist frem Telemark og Gaustatoppen fra sin beste side, sier Tuv.

Langs Tinnsjøen

– Men har dere en plan B hvis det skulle bli snøvær?

– Ja, da blir løypen endret til å gå via Gransherad og fylkesvei 37 forbi Tinnsjøen. Så sykkelløp blir det uansett. Men vi håper i det lengste, sier Tuv og legger til at de har god dialog med Oppdal Drift som har ansvaret for å brøyte/salte veien.

– Vær tidlig ute

Gaustatoppen eller ikke. Sikkerhetsdirektøren ber folk som vil se på sykkelrittet langs løypene om å være tidlig ute.

– Vi stenger jo veiene foran sykkelrittet fortløpende. Veien forbi Gaustatoppen blir stengt for biltrafikk i god tid før syklistene skal opp dit. I det hele tatt blir det et fåtall av biler som får tillatelse til å kjøre opp. Det kommer jo til å være minimalt med parkeringsmuligheter langs den veien, og med et felt med hundrevis av syklister kan vi på grunn av sikkerheten ikke ha mane biler langs viene. Så da må folk parkere i bunn enten i Tuddal eller Rjukan og heller gå/sykle opp, sier Tuv.

Espen Faane i Oppdal Drift sier at de har god tro på at veien blir ryddet før syklistene kommer.

– Det er i hvert fall bedre at snøen kommer i dag enn på fredag. Værmeldingen ser mye bedre ut senere i uken, så vi har god tro på at veien skal kunne ryddes for syklistene og at løpet kan gå som planlagt, sier Faane.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.