Foto: Mäntylä Foto: Kimmo

Sommer-OL utsettes i ett år

Tokyo-OL blir utsatt i ett år. Japans statsminister Shinzo Abe fikk full støtte da han i et telefonmøte ba IOC-president Thomas Bach om utsettelse.

Dermed mangler bare IOC-styrets godkjenning. Det skjer på et hastemøte senere tirsdag, melder nyhetsbyrået Reuters med henvisning til kilder i Den internasjonale OL-komiteen.

Abe sa etter sitt telefonmøte med Bach at IOC-presidenten uttrykte «100 prosent støtte» for hans anmodning om utsettelse til sommeren 2021.

Thomas Bach og hans IOC-styre er av Japans statsminister anmodet om å utsette Tokyo-OL i ett år. Avgjørelsen kan bli tatt tirsdag. Foto: Laurent Gillerion, Keystone via AP / NTB scanpix

Ifølge den japanske TV-kanalen NHK mener Abe at utsettelse er uunngåelig dersom fullverdige leker ikke kan gjennomføres i sommer på grunn av viruspandemien.

Også leder i organisasjonskomiteen Yoshiro Mori, Tokyo-guvernør Yuriko Koike og OL-minister Seiko Hashimoto deltok i samtalene, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

IOC hasteinnkalte til et styremøte som vil foregå ved videokonferanse og som kan ta den formelle avgjørelsen om utsettelse.

Ikke mulig

Abe sa mandag for første gang at lekene ikke kan avholdes slik situasjonen er i dag.

– Om jeg blir spurt om OL kan avholdes i dette øyeblikk, må jeg si at verden ikke er i en situasjon som gjør det mulig, sa han i nasjonalforsamlingen.

Bach og IOC har gjort det klart at avlysning av lekene ikke er et alternativ, men etter lenge å ha tviholdt på at det var for tidlig å diskutere en mulig utsettelse av lekene sa Bach søndag at man nå vurderte situasjonen og at en avgjørelse ville bli tatt i løpet av fire uker.

Sterke krav

Siden har en rekke nasjonale OL-komiteer sterkt tatt til orde for utsettelse av lekene, og flere har sagt at de ikke vil sende utøvere til Tokyo i sommer. Mandag anbefalte idrettspresident Berit Kjøll at Norge ikke deltar dersom lekene avvikles i sommer.

Mandag sluttet USAs OL-komité seg til de mange som etter hvert har bedt om at OL og Paralympics i Tokyo blir utsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

OL skulle innledes 24. juli, men det OL-ilden vil bli tent i Tokyo først sommeren 2021. Det er første gang olympiske leker blir utsatt. Lekene er blitt avlyst flere ganger, men bare under verdenskriger.

(©NTB)

Japans statsminister har ifølge Reuters bedt IOC om å utsette Tokyo-OL ett år. Foto: Yoshitaka Sugawara, Kyodo News via AP / NTB scanpix