Treningssamling: Thor Hushovd sammen med sykkelryttere fra Telemark, Buskerud og Vestfold under samlingen i Skien Fritidspark. Foto: Håkon Mæland/MLandPictures

Thor Hushovd: – Det er jo slikt man husker med glede

Verdensmester i sykling, Thor Hushovd, var på hjemmebane og inspirerte Telemarks sykkeltalenter.

Da han var på samme alder som deltakerne på «Equinor Morgendagens Helter», syklet han for Grenland Sykleklubb.

Viktig for utviklingen

– Vi hadde et veldig godt treningsmiljø, og det er viktig for utviklingen. Det er jo slikt man husker, sier Hushovd, mens han skuer ut over sykkeltalentene fra Telemark, Buskerud og Vestfold.

Og de talentfulle syklistene fikk inspirasjon av både Thor Hushovd og terrengrytter Rune C. Høydahl. Hushovd er tidligere verdensmester i landeveisritt, og var på mange måter på hjemmebane. Som talentfull sykkelrytter var Hushovd en del av Grenland Sykleklubb.

TRE JENTER: 14-åringene Ingrid Botten-Andersen (Grenland SK og Solum Terrengsykkelklubb), Ine Bjaadal Winberg (Langesund STK) og Maren Cecilie Mustad (Langesund STK) var de eneste jentene på samlingen. Foto: Tom Arne Borgersen

– Ja, jeg er litt på hjemmebane her, gliser «oksen fra Grimstad».

Han husker samlinger med lagkompiser nesten like godt som store øyeblikk i VM og Tour de France.

– Faktisk så er kameratskap og sosiale settinger som dette veldig viktig. Først og fremst skal det være gøy, og det er dette, mener Hushovd.

Husker bare samlinger

Rune C. Høydahl fra Sande er en av Norges mest framgangsrike terrengsyklister. Han mener det samme som Hushovd.

– Jeg husker ikke ett eneste ritt fra jeg var ti år til jeg var godt opp i tenårene. Det er først da jeg ble litt eldre at jeg husker konkurranser. Men jeg husker treningssamlinger fra den tiden. Det forteller noe om viktigheten av det, sier Høydahl, som har representert Norge i to OL og som har ti verdenscupseiere i karrieren.

Både Høydahl og Hushovd inspirerte med sitt nærvær.

Vil ha med flere jenter

De har det slett ikke ensomt, men trioen Ingrid Botten-Andersen, Ine Bjaadal Winberg og Maren Cecilie Mustad kunne tenkt seg selskap av flere jenter.

14-åringene, som sykler for henholdsvis Grenland Sykleklubb/Solum TSK og Langesund STK, var en del av samlingen «Equinor Morgendagens Helter».

Gjengen: Sykkelryttere fra Telemark, Buskerud og Vestfold under samlingen i Skien Fritidspark. Foto: Håkon Mæland/MLandPictures

– Det er kjempebra her. Vi lærer masse, sier jentene. I tillegg ble det knyttet vennskapsbånd.

De håper at flere jenter har lyst til å begynne å sykle, men er vant med å være få jenter på treninger, samlinger og ritt.

– Vi er blitt vant med det, men det hadde ikke gjort noe om det var flere, sier Maren Cecilie Mustad.

Jentene fra Telemark var sammen med gutter fra fylkene Telemark, Vestfold og Buskerud på samlingen, som ble arrangert av Norges Cykleforbund, region TeVeBu.

– Vi har hatt slike samlinger før med hell, men de to siste årene har vi arrangert det alene. I år har vi fått med både NCF (Norges Cykleforbund) og Equinor «Morgendagens Helter». Det gjør at samlingen blir enda bedre, sier Marit Brokke, som er leder av regionen.

Les også
Mosjonisten Fredrik (23) sjokkerer i Danmark
Les også
Holder ikke på bare for moro skyld