VENTET: Lars Lagerbâck mener at UEFAs beslutning var som forventet. Foto: Terje Bendiksby

EM flyttet til 2021: – En ventet beslutning

Sommerens fotball-EM for menn er utsatt og spilles neste år på grunn av koronaviruset. Norges landslagssjef Lars Lagerbäck må være tålmodig.

Mesterskapet arrangeres fra 11. juni til 11. juli 2021, skriver Norges Fotballforbund på Twitter. Det skal gjennomføres som oppsatt med kamper i tolv land.

EM-flyttingen gjør også at europamesterskapet for kvinner og U21-EM menn neste år må vike. Når disse turneringene skal spilles, er ikke avklart.

– Slik situasjonen er i verden nå, så var dette en ventet beslutning. Dette må vi selvfølgelig bare respektere. Det er ikke noen annen måte å ta dette på, sier Norges landslagssjef Lars Lagerbäck til NTB.

Tirsdag planla Uefa en telefonkonferanse med sine 55 medlemsnasjoner, spillerorganisasjoner og klubbsammenslutninger. Uefa besluttet før den startet å gå til det drastiske skrittet å flytte europamesterskapet for menn.

Uefa-president Aleksander Ceferin må utsette fotball-EM. Foto: Peter Dejong, AP / NTB scanpix

Allerede før telefonmøtet startet det å lekke ut at Uefa hadde bestemt seg for å utsette EM.

Tidligere tirsdag kom det også fram at flere hoteller som var booket i forbindelse med EM, også av Uefa, var avbestilt. Dette gjaldt også det danske landslaget som har nordmannen Åge Hareide som trener.

Sjansen senere

EM spilles vanligvis med fire års mellomrom, og det er den 16. utgaven som nå flyttes.

Norge kan kvalifisere seg for den kommende utgaven ved å slå Serbia og så enten Skottland eller Israel i et omspill i nasjonsligaen. Norge har fordelen av hjemmebane i disse kampene.

Det er ikke avklart når omspillet skal gjennomføres, men høsten er en trolig høyaktuell periode.

EM var planlagt å starte i Roma 12. juni. En måned senere skulle finalen spilles i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avlysningen rydder vei slik at nasjonale serier og Champions League og europaligaen kan fullføres ved at kampene eventuelt fortsetter langt inn på sommeren.

Koronaviruset har lammet store deler av europeisk fotball den siste tiden.

Ta'Qali, Malta 20191118. Kristoffer Ajer i duell med Maltakeeper Henry Bonello under EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Malta og Norge på Ta’Qali Nasjonalstadion i Ta’Qali mandag.Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Fredrik Hagen

Mesterskap må vike for herre-EM

Flyttingen av fotball-EM for menn skaper utfordringer neste sommer. Kvinne-mesterskapet i 2021 vil bli påvirket.

Etter Uefas beslutning tirsdag, er dette slik fotballsommeren ser ut neste år:

EM menn: 11. juni – 11. juli.

EM kvinner 7. juli – 1. august

Uefas nasjonsliga 2.– 6. juni

U-21 EM menn: 9.– 26. juni

Fifas klubb-VM er også planlagt til juni neste år i Kina.

Trolig må alt vike til en viss grad for guttas senior-EM. Det er ventet at både kvinne-EM og guttas U21-mesterskap blir flyttet med det første, men hvor langt fram i tid er uklart. De kan begge komme til å bli spilt først i 2022.