Rasmus Tiller fotografert under sykkel-NM i 2017. Lørdag tok han en proffseier i Belgia som er med på å styrke oddsen for at det norske laget Uno-X kan få delta i en Grand Tour i framtiden. Foto: Ned Alley / NTB

Uno-X-sjefen: – Ikke utenkelig at vi blir å se i en Grand Tour

Det norske sykkellaget Uno-X er godt nok til å stille i en Grand Tour, mener Alexander Kristoff. Sportsdirektør Leonard Snoeks utelukker ikke muligheten.

Det betyr at det håpes på deltakelse i Giro d'Italia, Tour de France eller Vuelta a España. Eller egentlig er det Italia og Spania som er det mest sannsynlige, ikke Tour de France, sier sportsdirektør Leonard Snoeks til NTB.

Han peker i likhet med kollega, og tidligere Tour de France-etappevinner Kurt Asle Arvesen, på at lagene som får wildcard (frikort) til å delta, stort sett har lisens i arrangørlandet.

– Men vi begynner å vise oss. At vi kommer til å få en deltakelse i en Grand Tour en gang, er ikke utenkelig, sier Snoeks.

Klassikere: Jona Abrahamsen (t.v.) og Syver Westgaard Wærsteds team, Uno X nærmer seg invitasjoner til de store klassikerne. I midten er vinner av Giro d'Italia, Egan Bernal Foto: Arkiv

En annen etappevinner i Tour de France, Alexander Kristoff, er enig. Han kan vise til fire etappeseirer og har deltatt åtte ganger.

– Jeg tror det er mulig. De er gode nok til å stille lag i en Grand Tour, sier Kristoff til NTB.

Les også
Syver (24) reiser Europa rundt under pandemien: – Å ta karantenen i Norge gir egentlig liten nytte, men det er verdt det

Uno-X har på grunn av gode resultater i år fått delta i blant annet Amstel-rittet, der Markus Hoelgaard kjørte inn til 19.-plass.

Lørdag vant Rasmus Tiller det belgiske endagsrittet Dwars door het Hageland. Det var Norges første proffseier i 2021. Snoek var til stede og beskriver det som «en skikkelig lagseier».

I tillegg til seieren til Rasmus Tiller, ble Kristoffer Halvorsen nummer 10. Danskene Niklas Larsen, Morten Hulgaard og Fredrik Rodenberg, samt nordmennene Erik Resell og Anders Skaarseth var også på Uno-X sitt lag i dette rittet.

Nå forventer Uno-X å bli invitert til enda flere store ritt. Arvesen har tidligere sagt at laget var i kontakt med arrangøren av Vuelta a España i januar. Da var beskjeden at spanske lag ville bli prioritert i år for å redde spansk sykkelsport.

Innertier

Seieren lørdag har trolig styrket lagets stilling ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var en ordentlig innertier, en etterlengtet seier, sier Snoeks og fortsetter:

– Det var kjempebra kjørt av samtlige ryttere. Vi var over 14 grussoner i dag, og det krever at alle stiller til jobb. Det var høy fart gjennom hele dagen.

I tillegg til Tillers seier ble Kristoffer Halvorsen nummer ti. Laget kjørte offensivt, hadde ryttere i brudd og ryttere som posisjonerte seg bak Tiller da han fulgte etter mer meriterte ryttere i det avgjørende støtet.

Les også
Syver (24) og Jonas (25) er samboere både privat og når de er på jobb. – Det har gått overraskende greit til nå

Nå skal laget som kjørte i Belgia, hjem til Norge. Utviklingslaget inkludert har Uno-X fire sykkellag i aksjon rundt om i Europa.

– Seieren smitter over på et lag som oss. Vi har bevist at vi kan prestere mot de beste. Det bekrefter at vi gjør noe viktig. En ting er vi som er her, men for dem som jobber knallhard bak scenen, er det også gøy å se at det bærer frukter, sier Snoeks.

Nivå 2-lag

NM er det neste store på programmet for lagets ryttere, mens EM og VM senere i år også er store mål. Så gjenstår det å se litt hva hovedmålet for høstsesongen blir, sier Snoeks. Det avhenger av pandemien, og hva laget blir invitert til.

– Det er en grunn til at vi blir invitert til løp som Amstel. Det er fordi vi kjører godt i disse løpene. Den seieren vi fikk står seg, og flere av de større rittene ser at vi er oppe og nikker mot de beste. Det vil kunne føre til en enda mer hyggelig løpsliste i tiden framover, og særlig neste år, sier Snoeks.

Les også
– Ulykken førte til at jeg, i enda større grad, forsto viktigheten

Det norske laget er på nivået under verdenstourlagene, som er faste deltakere i de største rittene. Planen er å fortsette der, med mål om å utvikle norske og danske talenter på nivå to.

Så gjenstår det å se hvilke ritt laget blir invitert til i framtiden.

(©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Leonard Snoeks (til høyre) tror Uno-X kan bli å se på startstreken i en Grand Tour snart. Her sammen med Kurt Asle Arvesen (fra venstre), Jens Haugland og Stig Kristiansen da framtidsplanene ble lansert i 2019. Foto: Berit Roald / NTB
Sykkelstjernen Alexander Kristoff tror ikke det er umulig at vi får se et norsk lag i en Grand Tour snart. Foto: Heiko Junge / NTB