I september reiser Anita til Monaco med bildet «Desert colors», som hun også har fått trykket på antrekket for anledningen.
I september reiser Anita til Monaco med bildet «Desert colors», som hun også har fått trykket på antrekket for anledningen.

Anita maler med hele regnbuen

Anita Bjørbekk har funnet sine farger, men lurer på om de passer bedre ved Middelhavet.

– Jeg tror det kan bli litt mye for sindige nordmenn, sier den sprudlende skienskunstneren som skal stille ut flere steder i Europa fremover.

I tillegg til å male har hun blant annet holdt kurs og foredrag, og utviklet sin egen kortstokk av farger. Det hele kan virke noe svevende, men alt er verktøy i en prosess for å hjelpe både seg selv og andre til å finne troen på seg selv.

Vinne over frykten

Hun er nettopp blitt nominert til den internasjonale Marco Polo-prisen 2015. Den gis til noen som, i Marco Polos ånd, har fulgt drømmene sine og gjort noe man egentlig ikke tør.

– Marco Polo hadde aldri lagt ut på sine reiser dersom han hadde gitt etter for frykten. Det samme gjelder meg. Tør jeg å satse på dette? Kan jeg leve av det? Kan jeg virkelig si at jeg er flink? Ja, det kan jeg faktisk, men bare hvis jeg ikke lar meg overvinne av de negative tankene, sier Anita.

«Fordi du fortjener det …» var svaret hun fikk da hun spurte hvorfor hun var en av de nominerte.

Kunstner Anita Bjørbekk er nominert til Marco Polo-prisen for et av sine malerier. Den fargerike kunstneren            tar med flere malerier sørover i Europa i sommer.	Alle
Kunstner Anita Bjørbekk er nominert til Marco Polo-prisen for et av sine malerier. Den fargerike kunstneren tar med flere malerier sørover i Europa i sommer. Alle Foto: Katrine Rohde Johannessen
TA BORT DETTE, GJØR BILDET OVER TIL HØYDE
TA BORT DETTE, GJØR BILDET OVER TIL HØYDE
Dette smykket er Anitas lykkeamulett. Det fikk hun i gave av smykkedesigner Laura Cultrera da de begge stilte ut i Roma.
Dette smykket er Anitas lykkeamulett. Det fikk hun i gave av smykkedesigner Laura Cultrera da de begge stilte ut i Roma.

– Salvatore Russo og Francesco Saverio Russo er internasjonale kuratorer og nominerte meg. De besøkte Romart 2015 og hadde lagt merke til mine bilder på utstillingen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I september reiser hun til prisutdelingen i Venezia.

Tok et valg

I juli reiser hun til ArtMonaco. Bildet "Desert colors", som hun skal stille ut der, har hun fått trykket på et eget antrekk for anledningen.

– Det er jo gøy å gjøre noe ekstra ut av det, sier Anita Bjørbekk smilende.

Smilet sitter generelt løst hos kunstneren som for to år siden valgte å forlate jobben i Varden.

– Jeg så at det ville komme endringer i min stilling og valgte å gjøre en endring, sier hun.

Selv om hun nå lever i drømmen har det ikke akkurat vært en dans på roser. I august i fjor hadde hun sin svarteste måned noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fikk kreft

– Jeg hadde akkurat meldt meg arbeidsledig. To uker senere gikk strømmen i huset. Elektrikeren oppdaget sopp i kjelleren med skader for flere millioner. Samme uke hadde jeg også en legetime, der ble det konstatert hudkreft. Jeg følte det ble et slag etter det andre, sier hun alvorlig.

To dager lå hun.

– Da begynte plutselig noe å snu inni meg. Jeg begynte å skjønne at jeg har et valg. Jeg kan velge å ligge her i depresjon og mørke eller jeg kan velge å ta det som kommer og gjøre det beste ut av det. Hver dag henter jeg inn gleden og prøver å spre glede til alle jeg møter. Jeg bruker farger, helst klare vakre regnbuefarger for å finne tilbake til mitt lys, forteller hun.

Reiseglad

I januar tok hun med seg en venninne til årets reiselivsmesse. Mest for å utfordre seg selv, men også i håp om å finne noen som kunne bruke henne på sine temareiser.

– Jeg fikk mye positiv respons, men de fleste mente jeg var for tidlig ute, sier hun.

Reiser til Mauritius

For litt siden fikk hun napp. I samarbeid med Blixen Tours Norway skal hun arrangere inspirasjonsreiser verden over. Aller først tar hun med den turkise fargen til Mauritius.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Napp fikk hun på flere måter. På messen vant hun nemlig en skiferie til Dolomittene og kom hjem med ny kjæreste.

– Det er så deilig når alt faller på plass, og det føler jeg virkelig at det gjør nå, sier den reiseglade kunstneren, som har et tett program framover.

Bologna, Monaco, Venezia og Palermo står på kalenderen, i tillegg til utstilling på Gulsetsenteret og deltakelse på «Elva rundt» i Drammen. Mandag kl 13 holder hun også sitt første foredrag i egen regi i Mælagata 29 om det å våge å leve sin egen drøm.