Liv Kristin Holmberg fra Skien får 60.000 kroner i såkalt diversestipend.
Liv Kristin Holmberg fra Skien får 60.000 kroner i såkalt diversestipend. Foto: Helge Ottesen

– Bare noen ytterst få har trukket seg underveis

Det er natt, du er alene og banker på kirke­døren. Innenfor venter et møte med din egen angst og endelighet.

Det var venteliste da organist og performancekunstner Liv Kristin Holmberg inviterte til sin orgelperformance i Skien kirke for ett menneske av gangen. En av dem var dramatiker Malmfrid Hovsveen Hallum.

– Jeg opplevde det som en personlig sterk opplevelse, en renselse. Det nærmeste jeg har kommet katarsis som ga meg utrolig energi. Vanligvis opplever du kunst som tilskuer. Dette handlet om meg. Et sjenerøst prosjekt, vil hun kalle det.

Liv Kristin Holmberg drives av en åndelig søken hun har.

– Vi husker ikke at vi ble født, og vet ikke hvor vi skal. Disse uholdbare livsbetingelsene for det mysteriet vi kaller livet, er noe vi sjelden snakker om. Fra hun var 7 år har viten om at vi skal dø sittet i henne som en skrekk, og dødsangsten finnes fortsatt.

Angsten og døden

Hun ønsket å gi angsten og døden en kunstnerisk form, en bevissthet og konstruktive tanker. I performancen går de oppmøtte gjennom et iscenesatt begravelsesritual med orgelmusikk som det bærende elementet. Hva den enkelte opplever er personlig og varierende.

I kirkerommet oppleves en iscenesatt begravelsesritual.
I kirkerommet oppleves en iscenesatt begravelsesritual. Foto: Helge Ottesen

– Bare noen ytterst få har trukket seg underveis, som vi gir dem full anledning til. Folk skal føle seg trygge og det sørger vi for. Reaksjonene har vært positive, forteller Liv Kristin Holmberg som har kalt prosjektet « I den mørke time», oversatt fra fransk og hentet fra Olivier Messiaens siste verk for orgel «Livre du Saint Sacrament».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Marija Zdravkovic og Sarah Francesca Brænne har hjulpet til med gjennomføringen av prosjektet.

Ekstremt skoleflink

Liv Kristin som vokste opp på Gulset i Skien har studert filosofi, musikkvitenskap, psykologi, idéhistorie, klassisk utøvende piano, kirkemusikk ved Musikkhøgskolen, samt master fra Kunstakademiet i Oslo. For tiden bor hun i Berlin. Som ung i Skien gikk det mest i idrett og matematikk. Mange husker henne som ekstremt skoleflink.– Det var vanskelig å finne min vei, men jeg valgte kunsten fordi den gir mulighet for å kombinere alle feltene som opptar meg.

I 2010 ble hun møtt med hatmail etter forestillingen «Den Bestialitetsteologiske Fakultetsgrunnlegging», kalt et «teatersjokk».

Var formørket til sinns

– Jeg var formørket til sinns med ekstreme tanker og et enormt sinne mot maktsamfunnet. Som forsøk på løsning skapte vi vår egen virkelighet i kunsten, men jeg mistet perspektivet. Blandet kunsten med livet og omvendt. Var dypt forvirret og glemte kjærligheten, håpet. Alt druknet i raseriet og desillusjonene, sier hun i dag. Det har vært en lang og stor forsoningsprosess med seg selv og menneskene rundt for å finne en ny vei i livet, kunsten og kjærligheten

– Da var du full av forakt for hjembyen, Ibsen-Byen.

– Det må jeg leve med. I en periode som ung ønsket jeg meg bare vekk, men det er bra å kunne komme tilbake og få ryddet opp i mine egne forestillinger. Jeg er imponert over Skien kirke, at kirkerommet blir så mye brukt som det gjør og den tilliten og åpenheten jeg er blitt møtt med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gunvor Hofmo prosjekt

Parallelt med «Les Tenebres» prosjektet er Liv Kristin og scenograf Christina Lindgren i gang med et scenekunstprosjekt med fundament i Gunvor Hofmos poesi. Denne dikteren som forteller om ensomhet, sorg, med en sterk indre lengsel og hemmelighetsfulle visjoner.

– Da jeg var 15–16 var hun mitt første møte med poesien. Det var som å finne en venn, en jeg kunne kjenne meg igjen i, i hennes nattlige lys og mørke. Innlesingsaksjonen har foregått i lydstudioer rundt om i landet der diktere, forfattere og alle som har et forhold til Hofmo har lest inn sitt Hofmodikt. Mange ulike stemmer skal danne en voiceover for en performativ skyggeteaterinstallasjon i Kulturkirken Jakob neste påske. Et stort lydverk med diktlesning, orgel, barnekor og elektronikk som skal oppføres gjennom en hel natt fra solnedgang til soloppgang der vi skal sitte sammen til det lysner.