Karl Rudd, i Anders Høgli sin skikkelse, ankommer scenen i starten av «Smuglere VSOP». Damene var med ham hele veien.
Karl Rudd, i Anders Høgli sin skikkelse, ankommer scenen i starten av «Smuglere VSOP». Damene var med ham hele veien.

En sann smuglersvir

Årets årgang av «Smuglere» kan karakteriseres som en gøyal hikkas.

Det er tjue år siden Grenland Friteater lanserte «Smuglere», nå har den fått tillegget «VSOP». Forestillingen var ikke så sterk av vi svimet av, men det er definitivt greit at de jubilerer med den.

Fantastiske kulisser

Kulissene er bare helt fantastiske. Da jeg ankom Sjøfartsmuseet gikk sola ned i fine farger. Da hovedpersonen Anton Juel, i Lars Viks, skikkelse, ankom første scene, trodde jeg sigarrøyk-effekten rundt ham skyldtes nettopp flaks med sola, men det viste seg å være gjennomtenkt lyssetting. På samme måte var det veldig gjennomtenkt med kostymer, flott tilpasset. Og ikke minst alle fartøyene.

Bil, motorsykkel, lastebil, pram og båt, frydefullt fine. Skål til de som ordnet kulisser, kostymer og spillesteder.

Kle dere godt

Den velkjente Grenland Friteater måten å gjøre det på, er på plass. Det veksler mellom munter flørt og one-linere direkte mot publikum og spillet aktørene imellom. Det kan virke oppstykket og litt spillnervedempende.

Litt nervøsitet, litt svak flyt iblant og ørlite venting på fartøy trakk ned. En båt er en båt når den flytter på seg. At jeg som publikum ble litt utålmodig på premieren skyldes kulda. Det er veldig kaldt langs elva mot midnatt. Kle dere godt. Det var nesten så jeg spurte etter litt smuglersprit å varme kroppen på.

Her legges planene for, og skåles for, spritsmugling. Fra venstre sees skuespillerne Anne-Sophie Erichsen som Jenny, Lars Vik som Anton Juel, Joakim Dan Jørgensen som Hugo Larsen og Kjersti Posti Høgli som Elsa.
Her legges planene for, og skåles for, spritsmugling. Fra venstre sees skuespillerne Anne-Sophie Erichsen som Jenny, Lars Vik som Anton Juel, Joakim Dan Jørgensen som Hugo Larsen og Kjersti Posti Høgli som Elsa. Foto: Dag Jenssen
Kulissene er bare helt fantastiske, skriver anmelder Helge Ottesen.
Kulissene er bare helt fantastiske, skriver anmelder Helge Ottesen. Foto: Dag Jenssen

Tøft oppgjør

For det er jo smugling det handler om, sprit på kanner. Kampen mellom den blakke Anton Juel og den elegante, men rå og kyniske Karl Rudd. Pluss alle deres «gjengmedlemmer». Det kommer til et skikkelig tøft oppgjør, der balltrekamp avløses av kuler. Unge Elsa, herlig spilt av Kjersti Posti Høgli, henger seg på Anton Juel sin kompis Hugo og dytter Jenny, Anne-Sophie Erichsen, på Anton.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fire drar i gang storsmugling med båt, før politikonstablene (Tobias Vik og Leif Arild Sanden) utrolig nok klarer å fange alle smuglerne.

Et bakteppe er kjærlighetsforholdet mellom Anton Juel og Klara (Geddy Aniksdal). De møtes i noen korte sekvenser. Har aldri hørt Geddy Aniksdal si så lite, men hun får inn noen one-linere, som hun så ofte pleier.

Forestillingen stykkes også opp av at vi publikummere flyttes rundt fra kulisse til kulisse. Men kulissene passer så bra at det kan vi leve med. Du mister ikke tråden. Musikerne Anette Röde Hagnell, Leif Winther og Guttormsen skal berømmes. Flinke statister også, men noen ble litt «bare flyende rundt»

Ordførerkyss på kinnet

«Smuglere VSOP» er først og fremst blott til lyst. Det ble litt utilsiktet slått fast da ordfører Beyer ga blomster etterpå. Lars Vik tok imot og han pekte på kinnet sitt.

Litt forundret kysset Beyer Vik på kinnet. Men Vik pekte på den lille micken han hadde der, så Beyer kunne snakke i den. Dermed fikk kalde tilskuere en varm ekstra latter med på kjøpet.

Anmeldt av Helge Ottesen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

-

Etter Arthur Omres roman

-

Regi: Tor Arne Ursin

-

Premiere onsdag 10. juni

-

Spilles ute ved Sjøfartsmuseet