Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog har drevet Galleri Nyhuus på fruktgården i Gvarv i ti år nå, sammen med datteren Signe og svigersønnen Morten Nyhuus Eriksen. De er klare for ti år til, minst. De starter med sommerutstilling fra 4.–19. juli.
Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog har drevet Galleri Nyhuus på fruktgården i Gvarv i ti år nå, sammen med datteren Signe og svigersønnen Morten Nyhuus Eriksen. De er klare for ti år til, minst. De starter med sommerutstilling fra 4.–19. juli. Foto: Vendy Berg Hegle

Feirer ti år med kunst på gården

Galleri Nyhuus på Gvarv feirer sine første ti år til helga. Driverne har tro på mange flere.

Førstkommende lørdag feires 10-årsjubileet til Galleri Nyhuus med åpning av årets sommerutstilling.

Kunstnerne Grete Skoe og Anne Valen Næss stiller ut malerier og grafikk, og det er også et eget rom med verk av Sauherad-kunstner Thorleif Haugen, som levde fra 1903 til 1989.

Landskapsmaleriene hans har mange i Midt Telemark et forhold til, opplyser Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog, som driver galleriet på fruktgården sammen med datteren og svigersønnen.

– Fint å se folk bli berørt

I løpet av årene har de tatt imot tusenvis av gjester og hatt 28 utstillinger med kunstenere fra flere steder i Norden.

– Det er moro og fint å se folk bli berørt av kunsten. Vi begynte med dette fordi vi hadde lyst til å formidle kunst, sier Holtskog, og forteller at de brenner for å senke terskelen folk har for å oppsøke kunstgalleriene. De første ti årene har vært fylt av positive opplevelser, men å plukke ut ett spesielt syns de er vanskelig.

Grete Skoe lar seg inspirere av natur. Maleriet i bakgrunnen er inspirert av fjellveggen «Los Gigantes» på Tenerife.
Grete Skoe lar seg inspirere av natur. Maleriet i bakgrunnen er inspirert av fjellveggen «Los Gigantes» på Tenerife.
Anne Valen Næss kunst kjennetegnes av fargesprakende malerier. I bakgrunnen er maleriet hennes «Drømmen om en bauta».
Anne Valen Næss kunst kjennetegnes av fargesprakende malerier. I bakgrunnen er maleriet hennes «Drømmen om en bauta».

– Galleriet skifter karakter med hver utstilling, sier Kari.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kunstnere med kontrast

Årets sommerutstillere har begge lokal tilknytning. Grete Skoe bor i Bø. Anne Valer Næss er fra Sandefjord, men har mange barndomsminner fra Bø og Sauherad, hvor moren og faren hennes hadde sine røtter. De to har svært ulike uttrykk, noe de er fornøyde med ettersom de stiller ut sammen. Skoe har ofte et ettertenksomt uttrykk, mens Valer Næss er fargerik og energisk.

– Jeg syns det er så behagelig her. De er så seriøse, samtidig som det er åpent for alle, sier Valer Næss.

Ti år til, minst

Ekteparet sier at de ikke har blitt rike på kunstsatsingen i Gvarv, men de har heller ikke blitt fattige. Kombinasjonen galleri, gårdsbutikk, designfirma og kafé mener de gir en god helhet.

I fjor høst fikk ekteparet Innovasjon Norges bygdeutviklingspris for nettopp denne kombinasjonen. På spørsmål om hva de tror om framtiden, sier de at de er klare for mange fine kunstår til. Utstillingsavtaler er gjort for år fram i tid. For eksempel ble Jan Petter Bratsberg signert som høstutstiller for 2016 i 2012.

Holtskog forteller også at han er fornøyd med å ha fått utfordret nissemaler Kjell E. Midthun til å plassere nissene i motiv fra Telemark. Resultatet kan sees på juleutstillingen.