Mari Meen Halsøy (v) og Liv Kristin Holmberg er venninner fra Skien. Begge er antatt på Høstutstillingen som åpner lørdag.
Mari Meen Halsøy (v) og Liv Kristin Holmberg er venninner fra Skien. Begge er antatt på Høstutstillingen som åpner lørdag. Foto: PRIVAT

Gjennom nåløyet

De gikk i barne- hagen sammen i Skien. Nå debuterer begge på Høst- utstillingen.

Til Høstutstillingen, som åpner på Kunstnernes Hus i Oslo lørdag, kom det inn 2258 søknader. Juryen plukket ut 82, deriblant Mari Meen Halsøy og Liv Kristin Holmberg, begge med spesielle verk.

Vev på krigssår

Mari Meen Halsøy har befattet seg med prosjektet «Wounds» de siste fire årene, tre verk i serien er antatt på Høstutstillingen. «Wounds» består av en rekke vevde veggarbeider som reparasjon av konkrete skadete bygninger, kule og bombehull, i det krigsherjete Beirut.

Hit kom hun for første gang i 2008 og hadde med seg et lignende prosjekt over inngrep gjort i Oslo.

Ting falt på plass

Mari Meen Halsøy har gjort det til sitt prosjekt å veve over krigssår i Beirut.
Mari Meen Halsøy har gjort det til sitt prosjekt å veve over krigssår i Beirut. Foto: HADY SY
Liv Kristin Holmberg fra Skien er antatt på Høstutstillingen med sitt nattlige kirkeprosjekt som hun var i Skien kirke med.
Liv Kristin Holmberg fra Skien er antatt på Høstutstillingen med sitt nattlige kirkeprosjekt som hun var i Skien kirke med. Foto: HELGE OTTESEN

– Da jeg så alle sårene i Beirut falt noe på plass. Jeg falt for byen, landet, menneskene, fikk kontakter, forteller Mari som har reist til Beirut flere ganger i året. I år hele tre ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Prosjektet har formet meg, situasjonen i Midtøsten er så kompleks, nesten evigvarende og høyst aktuell. Dette tro hun juryen har lagt merke til da de antok henne.

Folk hun blir kjent med i Beirut er åpne for prosjektet og tematikken. De skjønner hva hun vil med det, har fortalt henne historier de aldri har fortalt før.

Døden og angsten

Liv Kristin Holmberg som drives av en åndelig søken holdt i april en orgelperformance i Skien kirke nattetid, «I den mørke time» der hun gir døden og angsten en kunstnerisk uttrykk i form av et iscenesatt begravelsesritual.

I Skien var det ventelister, og folk meldte om en personlig sterk opplevelse, en renselse og et sjenerøst prosjekt.

Dette prosjektet er hun antatt med. I løpet av utstillingsperioden vil hun holde femten nattlige performances i Grønland kirke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Linken til Høstutstillingen er at folk vil kunne melde seg på i utstillingslokalet som vil inneholde informasjon og påmeldingslister.

Synliggjør prosjektet

– Mitt prosjekt foregår i det skjulte, i det mørke kirkerommet med bare en og en person. Høstutstillingen er en arena der prosjektet blir synlig for mange. Når utstillingsperioden avsluttes på Kunstnernes Hus vil det bli holdt gravøl her med alle som har deltatt, til samtale og refleksjon, forteller Liv Kristin Holmberg som til daglig bor i Berlin.