Lisbeth og Gunnar Ingelstad har møysommelig bygget opp suksessbedriften Årnes Kafeteria på Gvarv. Nå hedres de for jobben.	ALLE
Lisbeth og Gunnar Ingelstad har møysommelig bygget opp suksessbedriften Årnes Kafeteria på Gvarv. Nå hedres de for jobben. ALLE Foto: Andreas Soltvedt

I år når Årnes Kafeteria en omsetning på 16–17 millioner kroner

I snart 43 år har norsk tradisjonskost vært bærebjelken for ekteparet Lisbeth og Gunnar Ingelstad ved Årnes Kafeteria. Slik skal det fortsatt være.

Kafégründerne, som i dag har rundt sytti personer på lønningslista fordelt på tre spisesteder, blir nå hedret med utmerkelsen Årets Gulleple 2015 som deles ut av Norsk Eplefest AS. Den formelle tildelingen skjer under årets eplefest som finner sted på Gvarv lørdag 26. september.

Roses opp i skyene

Æresprisen Årets Gulleple deles ut årvisst til personer, organisasjoner eller virksomheter som har utmerket seg spesielt med hensyn til kvalitet og kulturbevissthet på matfronten. Om tildelingen til ekteparet Ingelstad heter det blant annet følgende:

– Årets prisvinner er en typiske familiebedrift med engasjerte ledere og trofaste medarbeidere. Gunnar og Lisbeth driver en virksomhet der kvalitet, service og entusiasme er framtredende kjennetegn. Utgangspunktet deres er god norsk hjemmelaget mat som flesk og duppe, svinestek og kjøttkaker i rause porsjoner. De bruker helst norske råvarer og gjerne økologiske der de er å få tak i, opplyser Hilda Sørum og Eivind Lønheim i Norsk Eplefest AS.

Skulle egentlig flytte hjem

Ekteparet Lisbeth og Gunnar Ingelstad er svært takknemlige over å skulle motta prisen.

– Det er veldig stort med en slik anerkjennelse her lokalt. Det er jo her vi bor, sier Lisbeth Ingelstad. Sammen med ektemannen har hun møysommelig bidratt til å bygge opp Årnes Kafeteria til et svært populært stoppe- og spisested langs Rv 36. Paret med røttene i henholdsvis Rondane og Løten flyttet til Bø på tidlig på 70-tallet.

Hilda Sørum og Eivind Lønheim i Norsk Eplefest.
Hilda Sørum og Eivind Lønheim i Norsk Eplefest.
Ledelse og ansatte, her representert ved Liv-Karin Stubberød, Lisbeth Ingelstad, Ole-Kristian Ingelstad og Gunnar Ingelstad.
Ledelse og ansatte, her representert ved Liv-Karin Stubberød, Lisbeth Ingelstad, Ole-Kristian Ingelstad og Gunnar Ingelstad.

– Vi var der i halvannet år. Planene var egentlig å reise hjem til Hedmarken, men så dukka denne muligheten på Årnes opp, forteller Gunnar Ingelstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var en veldig liten kafé den gang, minnes Lisbeth Ingelstad.

En livsstil forankret i mat

Med to unger på slep tok ekteparet fatt på oppbyggingen av det som lenge har vært et populært besøksmål både for veifarende og fastboende. I år når Årnes Kafeteria en omsetning på 16–17 millioner kroner. Hemmeligheten bak suksessen er steinhard jobbing forankret i ståltro på den norske tradisjonskosten. Her lages også alt fra bunnen av.

– Og det vi helst vil selge, det selger vi mer og mer. Dette er veldig moro, sier kokk og sønn på Årnes, Ole-Kristian Ingelstad.