Trond Hannemyr, Anette Hagnell og Hans Petter Eliassen med årets plakat og den første for 20 år siden.
Trond Hannemyr, Anette Hagnell og Hans Petter Eliassen med årets plakat og den første for 20 år siden. Foto: Tore Øyvind Moen

I år skal det jubileres

De ble ansett som overoptimistiske, urealistiske, overmodige – noen tullinger.

Vi snakker om tjue år tilbake da Grenland Friteater dro i gang sin første internasjonale teaterfestival. I Porsgrunn mente man at ingen oppsøkte kulturarrangement mellom 17. mai til etter skolestart om høsten. Det slo ikke til.

Til nå har junifestivalen spilt 2500 forestillinger for 425.000 mennesker som har møtt opp på de rareste steder for å se teater, i tørrdokker, industrihaller, gater og streder.

Ekstra på tromma

I år slås det ekstra på jubileumstromma. Festivalen er utvidet med en dag og er større enn i fjor.

To store familieforestillinger skal vises i Ælvespeilet. Amerikanske Double Edge kommer til Porsgrunn for første gang. Det store ensemblet tar oss med på en visuell Chagall aktig reise gjennom det 20. århundre i slapstick stil. Månelandingen, mordet på Kennedy, Houdinis stunts.

Fra Australia kommer Circa med surrealisme, livsglede og rå kraft. Virkelig feel-good for hele familien, lyder det fra Friteatret. Ensemblet har turnert verden rundt, men aldri vært i Norge.

Leo Bassi kommer med sin egen personlige klovnehistorie.
Leo Bassi kommer med sin egen personlige klovnehistorie.

Landflyktighet

Det internasjonale ensemblet NIE med Hannah og Heinz er en av tre forestillinger som handler om landflyktighet. Hannah er den norske kvinnen som giftet seg med en tysk soldat under krigen, ender opp i Øst-Tyskland og må kjempe i 58 år for å kunne vende tilbake til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En sterk historie som bygger på virkelige hendelser. Guandaline Sagliocco kommer med sin Scene! Art. Den nybakte teatersjefen i Skien, Thomas Bye, med sin personlige fortelling om justismord.

Leo Bassi kommer

Leo Bassi som mange elsker blir konferansier under Brosteinsballet og da kan alt skje. Han vil også vise sin Rekviem for tapt uskyld.

I 2014 fikk Bassi, som er av sirkusslekt fem filmklipp laget av brødrene Lumiere i 1896. Av disse eldste filmklippene av klovner vistes Leos oldefar og hans trupp. Han ble slått av uskylden som filmene utstrålte, og påminnet om hva som var gått tapt, uskylden.

Bustric, også han italiener ser for seg Shakespeares verden som en himmel full av skyer. Klovnen og tryllekunstneren vil vise oss sine triks.

I tillegg til mer vil palestineren Husam Abed gi et intimt møte med sitt liv som flyktning.