Oda Andrea Jensen Volden har laget etiketten på flaska.
Oda Andrea Jensen Volden har laget etiketten på flaska. Foto: Eirik Spånem Eliassen

Oda (5) designet sin egen eplejuice

Barna i Trollmyra barnehage har samlet inn naboenes epler for å presse sin egen eplemos under den årlige høstfesten.

– Vi har lenge pleid å ha en høstfest etter sommeren hvor vi har plukket grønnsaker. Akkurat i år kom forslaget om å lage en eplefest, forteller sjefen i Trollmyra barnehage Marianne Tiochta.

Eplefeber

Over en lang periode har barna samlet epler fra hagene i området ved Moflata i Skien. All innhøstingen resulterte i en stor fest torsdag 2. oktober, hvor barna selv stelte i stand med eplemost, eplekake og epler med sjokoladetrekk. I tillegg ble det arrangert mange leker.

Prosessen med å lage eplemosen ble delt inn i flere poster, og det er barna som stod for alt. Først ble eplene vasket, før de ble kuttet opp og most. Deretter skal saften presses ut før det tappes på flasker med barnehagens egen etikett, tegnet av Oda Andrea Jensen Volden.

– Jeg tror jeg har bare tenkt på epler i to måneder nå, så det føles godt å være i gang, forteller assistent Oliver James Halliday

Bra sosialt

– Dette er jo en tid hvor mange av barna er nye, så dette hjelper også veldig på det sosiale, forteller Tiochta, som overrekker æren for arrangementet til assistenten Halliday.

Oda Andrea Jensen Volden har laget etiketten på flaska.
Oda Andrea Jensen Volden har laget etiketten på flaska. Foto: Eirik Spånem Eliassen
Styrer Marianne Tiochta og initiativtager Oliver  James Halliday
Styrer Marianne Tiochta og initiativtager Oliver James Halliday

Engelskmannen oppdaget at det var flust av epler i området, og hadde tidligere gjort lignende på en barnehage i Lillehammer:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg så hvor gøy det var for barna den gangen, og håpet at vi kunne få til noe av det samme her, forteller han engasjert. Moren hans har også kommet for å hjelpe, og faren hjalp til med å gjøre etikettene til klistremerker.

Ingeborg Skifjeld og Eirik Hyni Kallestad er begge enige at dette har vært den morsomste dagen de har hatt i barnehagen på lenge. Duoen syns at lekingen og pressingen var det gøyeste.

Foreldre invitert

Eplepressingen begynte de med tidlig på morgen, og holdt det gående til langt ut på dagen. Når det nærmet seg slutten kunne foreldrene komme for å smake og se hva barna har laget.

– Jeg syns dette var kjempe bra, alt var utrolig godt laget, og han har gledet seg til dette lenge, forteller en fornøyd mor Nina Smerdsli.

Jacob Thalamus er enig, og syns det er bra at dagen har et tema fremfor kun en samling.

På spørsmål om de har hatt en morsom dag svarer alle barna ja. Det er tydelig at eplepressingen har satt mersmak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.