SuperSolness er Kjersti Posti Høgli og Anders Høgli sin versjon av Ibsens Byggmester Solness. . Maskene har             en utrolig effekt, det blir en artig 20 minutters opplevelse for barna.
SuperSolness er Kjersti Posti Høgli og Anders Høgli sin versjon av Ibsens Byggmester Solness. . Maskene har en utrolig effekt, det blir en artig 20 minutters opplevelse for barna. Foto: Helge Ottesen

Søsken skal trylle fram SuperSolness

Byggmester Solness er blitt redd for å klatre. Så kommer Hilde ... klarer hun å skape SuperSolness?

Fredag skal Henrik Ibsens fødselsdag feires i Skien sentrum. En årlig fest for barna. Også i år med gratis spesiallaget teater for byens barn

Byggmester med ny vri

Det er Kjersti Posti Høgli og Anders Høgli, som står for teateroppsetningen, i år som i fjor og året før det. Denne gangen gjør søskenparet Henrik Ibsens stykke «Byggmester Solness». Men med deres egen vri, deres versjon er bestilt til femåringer.

De øver i Grenland Friteaters lokaler i Porsgrunn. Scenen de bruker er spesialdesignet for utescenen på Handelstorget, da de oppdaget at det ble litt puslete under fjorårets visning.

LES OGSÅ: Solformørkelsen gjør at forestillingen må flytte inn

Hun utfordrer han

Byggmester Solness, også kalt SuperSolness i denne sammenhengen, har bygget mange flott bygg, men er redd de yngre skal bygge flottere enn ham. For mange år siden bygget han er kirke og klatret helt opp i kirketårnet. I dag er han skikkelig høyderedd.

Han lovet også den lille piken Hilde at han skulle gi henne et kongerike, et slott og hun skulle bli prinsesse om hun kom tilbake ti år senere. Nå er hun her, og hun insisterer på at hun ha det hun er blitt lovet. Hun utfordrer byggmesteren ...

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spiller med halvmasker

Søsknene Høgli har gått til kjernen av stykket, skrellet seg inn til det essensielle. Og gjort det tilgjengelig for barn. Solness er preget av skyld og samvittighet, det snakker de ikke så mye om. Men det er heller ikke gjort kjempelett og ferdigtygd.

Et grep er at de spiller med halvmasker når de er Hilde og byggmester Solness. Når de tar de av seg maskene er de skuespillerne som forteller og stiller spørsmål til historien. Ideen er å så noen frø hos de unge, at de husker ting når de møter Ibsen senere i skolegangen.

– Det er fryktelig morsomt. Vi har fått blod på tann. Vi har lyst til å gå løs på flere stykker. Kanskje skal vi gjøre Ibsens samlede, ler de to.

Vokste opp på Einaren

– Da vi fikk bestilling på Byggmester Solness, tenkte jeg straks på Anders. Han er jo en klatrer, sier Kjersti. Anders klatrer to-tre ganger i uken i veggen i fritidsparken og ute ellers i året. «Jeg tenker på klatring hele tiden», ler trebarnsfaren som flytte tilbake til Skien med familien for tre år siden.

Kjersti og Anders vokste opp på Einaren i Skien. Kjersti gikk Akademiet i scenekunst ved Høgskolen i Østfold, og «overtalte» sin yngre bror til å gjøre det samme treårige studiet. Faktisk gikk de der samtidig ett år.

Flyttes inn fra solformørkelsen

Fredagens forestilling på torget vil ikke gå som planlagt. På grunn av solformørkelsen som inntrer samtidig på formiddagen, er arrangøren blitt rådet til å flytte den innendørs, av hensyn til barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er farlig å se direkte på sola under solformørkelsen. Dermed er 320 barnehagebarn invitert inn i Ibsenhusets Peer Gynt-salen for å få oppleve forestillingen der. Men resten av Ibsens fødselsdagsfeiring i byen fredag 20. mars går som planlagt, forteller Helle Riis i StøpeSkien. Som vanlig skal Henrik Ibsen få krone på hodet, det vil si på statuen i Ibsenparken får det. Riis lover en flunkende ny og ganske spektakulær krone i år, utformet av kunstneren Fanny Gjestland.

Flyttes ut igjen til lørdagen

Byggmester Solness vil bli vist ute på Handelstorget likevel, nemlig dagen etter, lørdag 21. mars. Da inngår den i Lørdagsbarn, og forestillingen er gratis.

Det er StøpeSkien, Skien kommunes satsing på Ibsen-formidling til barn og unge, som står bak arrangementene.