Stella Polaris inntog festivalgata med kraft, energi             og sprutende galskap. BEGGE
Stella Polaris inntog festivalgata med kraft, energi og sprutende galskap. BEGGE Foto: Ragnhild Johansen

Spektakulær galskap og glede

Teaterfestivalen er i gang for 22. gang. Porsblomstens by koker av forventning. 17 teater- grupper fra hele verden skal fylle gater og torg og det skal spilles opp hver eneste scene.

– Er det teaterfestival? Vi trodde det var matfestival, vi. En gjeng på fem små og store hadde benket seg rundt et kafébord med utsikt til Porsgrunnselva.

Klokka var så vidt passert seks og ettermiddagen, og serveringen hadde startet. Skjønt det var ingen kø ved kranene. Sola stekte. Regnskyene hadde fordampet, og små og store begynte å sige oppover Storgata i retning Rådhusplassen og rådhustrappa.

– Når begynner ’a? var det noen som lurte.

Det begynte åtte. For da begynte underlige lyder å strømme oppover gata, mens folk dro seg nedover, og der nede midt i gata i rødt, svart, grønt, blått, alle farger, skinn og fløyel.

En virvel en orm som bølget, sang, lettet og sank, skrek med urdyr på skuldrene, danset, hoppet på stylter.

En dag i året ser vi klovner fra hele verden i gata.
En dag i året ser vi klovner fra hele verden i gata.

Alle var unger. De glodde med øyne som tallerkener. Det er Stella Polaris, dere. Ja, de har vært her før. Mange ganger. Vi kjenner dem igjen. Energien. Musikken. Gata var ikke lenger ei stripe med butikker og kafeer. Den var scene, skueplass og Thalias tempel; alt på en gang. For nå begynner det dere ...

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Inviterer seg selv

Det begynte med en teaterfestival Grenland Friteater kalte «En midtsommernattsdrøm».

Det er så lenge siden at ingen husker det. Noen få minnes at de var knapt 50 som sto utenfor rådhuset og så på rart teater.

Ingen ante at det rare teateret skulle vare i 22 år, og bli til en festival knapt noen av de frie teatergruppene på kloden ikke har hørt om.

Tidligere måtte festivalsjef Trond Hannemyr ut å invitere. Nå inviterer artister fra hele verden seg selv. Det er ikke plass nok til alle, og noen kommer igjen med jevne mellomrom.

GF har fire forestillinger

Friteateret feirer 40 og festivalen 22.

Det feirer Porsgrunnsteateret med å bidra med hele fire forestillinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tradisjonelt har de alltid hatt en hovedforestilling som spilles i omtrent ti dager. I år er det Bjørg Viks «Reisen til Venezia» som hadde premiere allerede 2. juni og spilles i Ælvespeilet fram til festivalslutt.

En annen storsatsing er «Alt for vitenskapen» – historien om Kristian Birkeland.

Den spilles i Herøya Industripark og hadde premiere 8. juni.

I tillegg spiller GF «7 Songs of the Refugee» i Folkets Hus, Lille sal og på biblioteket spiller GF Fredrik Brattbergs «Katten».

Byr på galskap

Årets festival byr på svenske, finske og serbiske ensembler, mens gateteateret samler artister fra Sverige til Irland, og fra Argentina til Italia.

På Brusteinsballet fikk vi en smakebit på en rekke av de artistene som fyller torg og scener denne uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Været skal bli brukbart. Det er ingen grunn til å holde seg hjemme når hele verden byr på spektakulær galskap og moro.